a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0525

Datum:

22-12-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van Kruidvat waarin onder meer een treinkaartje voor één dag onbeperkt reizen door heel Nederland wordt aangeboden. In de folder staat de tekst: “Treinkaartje voor 1 dag onbeperkt reizen door héél Nederland. Op=op.” Hieronder staat, doorgehaald, de prijs € 41,70, gevolgd door de prijs € 9,95. Onderin de uiting staat de tekst: “Het kaartje is alleen geldig op één zaterdag of één zondag vanaf 11 oktober 2008 tot en met 25 januari 2009.”

De klacht

In de middag van dinsdag 7 oktober 2008, de dag waarop de verkoop van de treinkaartjes van start ging, ging klager naar Kruidvat. Daar werd verteld dat op maandag al kaarten waren verkocht en dat er reeds op die dag mensen waren weggestuurd omdat de kaarten op waren. Klager heeft verschillende winkels in de omgeving gebeld, maar de treinkaartjes waren nergens meer te krijgen.

Het verweer

In de uiting staat duidelijk dat het een ‘OP=OP’-actie betreft. De bewuste actie, die adverteerder uitvoert in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen, heeft al eerder plaatsgevonden. Door het grote voordeel dat men bij deze actie kan behalen is het mogelijk dat de kaartjes binnen een dag zijn uitverkocht. Adverteerder betwist het door klager gestelde dat de kaartjes al op maandag 6 oktober zijn verkocht. De verkoop is begonnen op dinsdag 7 oktober 2008 en op het moment dat het betreffende filiaal werd geopend stonden er veel mensen te wachten om naar binnen te gaan. Het aantal kaartjes dat aan ieder filiaal is toebedeeld, is gebaseerd op de hoeveelheden kaartjes die bij eerdere acties per filiaal zijn verkocht. Aan het filiaal in Meppel, waar klager woont, waren op die basis 1420 treinkaartjes toebedeeld.

Het oordeel van de Commissie

Blijkens de tekst “op = op” in de uiting is duidelijk sprake is van een beperkte beschikbaarheid. Door aan de betreffende vestiging 1420 kaartjes ter beschikking te stellen, waarbij adverteerder zegt zich te hebben gebaseerd op het aantal verkochte kaartjes bij eerdere acties, waren de treinkaartjes in voldoende mate beschikbaar. Voorts is de Commissie van mening dat klager, tegenover de uitdrukkelijke betwisting hiervan door adverteerder, zijn stelling dat de kaarten al op maandag 6 oktober, dus een dag voordat de verkoop van start ging, waren verkocht, niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt. Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting niet misleidend.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken