a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2009/00642

Datum:

28-10-2009

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.dance-planet.nl waarop adverteerder zijn uitgaanscentrum aan­prijst. Op deze website staat onder meer: “All Inclusive uitgaan Drinks*” en “Voor 25 euro de hele avond uit? Dat kan! Uit­gaanscentrum De Bios in Sliedrecht pre­sen­teert All Inn Sunset­club. Voor 1 toegangsbewijs de hele avond uit, inclusief: (…) Drinks* (…) Free drinks (…)”.

Van de relevante pagina van de website is een print aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

In de reclame-uiting wordt een zogenaamde all-inclusive aanbieding gedaan waarbij men voor € 25,– onbeperkt alcoholhoudende drank kan nuttigen. Hiermee zet de uiting aan tot overmatige alcoholconsumptie. Dit is in strijd met artikel 1 van de Reclamecode voor Al­co­holhoudende Dran­ken (RvA). Voorts is de uiting “free drinks” in strijd met artikel 20 RvA.

 

Het verweer

 

De reclame-uiting is niet in strijd met de RvA, omdat niet gratis en ook niet uitsluitend alco­hol­houdende drank wordt aangeboden. “Drinks” is een onderdeel van een totaalpakket dat voor € 25,– wordt aangeboden. De woorden “free drinks” zijn inmiddels verwijderd. Om alcoholmisbruik tegen te gaan, heeft adverteerder diverse maatregelen genomen.

 

Het oordeel van de Commissie

De zinsneden “All Inclusive uitgaan Drinks*” en “All Inn Sunsetclub. Voor 1 toegangsbewijs de hele avond uit, inclusief: (…) drinks (…) Free drinks” missen de in artikel 1 RvA voor­ge­schreven terug­houdendheid. Nu door deze zinsneden overmatige of anderszins onverant­woorde con­sump­tie van alcohol wordt gestimuleerd, acht de Commissie de uiting in strijd met ar­tikel 1 RvA. Voorts acht de Commissie het adverteren met “Free drinks” in strijd met artikel 20 RvA.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 1 RvA en artikel 20 RvA.

De Commissie beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke  wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken