a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2009/00642A

Datum:

28-10-2009

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft:

1)  de website www.dance-planet.nl waarop adverteerder zijn uitgaanscentrum aan­prijst. Op deze website staat onder meer: “Voor 25 euro de hele avond uit? Dat kan! Uit­gaanscentrum De Bios in Sliedrecht pre­sen­teert All Inn Sunset­club. Voor 1 toegangsbewijs de hele avond uit, inclusief: (…) All Inclusive uitgaan (…) Drinks*”.

2)  een flyer waarop onder meer staat: “Voor 25 euro op stap !?! All Inclusive uitgaan. Special offer this month Ladies: 20 euro Men: 25 euro ”

 

De klacht

 

In de reclame-uitingen wordt een zogenaamde all-inclusive aanbieding gedaan waarbij men voor € 25,– of € 20,– onbeperkt alcoholhoudende drank kan nuttigen. Hiermee zet de uiting aan tot overmatige alcoholconsumptie. Dit is in strijd met artikel 1 van de Reclamecode voor Al­co­holhoudende Dran­ken (RvA).

 

Het verweer

 

De reclame-uiting is niet in strijd met de RvA, omdat niet gratis en ook niet uitsluitend alco­hol­houdende drank wordt aangeboden. “Drinks” is een onderdeel van een totaalpakket dat voor € 25,– wordt aangeboden. De woorden “free drinks” zijn inmiddels verwijderd. Om al­coholmisbruik tegen te gaan, heeft adverteerder diverse maatregelen genomen.

 

Het oordeel van de Commissie

De zinsneden “All Inn Sunsetclub. Voor 1 toegangsbewijs de hele avond uit, inclusief: (…)  All Inclusive uitgaan (…) Drinks*” en “All Inclusive uitgaan” missen de in artikel 1 RvA voor­ge­schre­ven terug­houdendheid. Nu door deze zinsneden overmatige of anderszins onver­antwoorde con­sump­tie van alcohol wordt gestimuleerd, acht de Commissie de gewraakte uitingen in strijd met ar­tikel 1 RvA.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 1 RvA. 

De Commissie beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke  wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken