a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2011/01187

Datum:

21-12-2011

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Beschikbaarheid

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een banner die op 23 november 2011 op de website www.telegraaf.nl stond.

In de uiting is een Volkswagen (Golf) te zien, met daarbij de tekst “Gratis Continental winterbanden”. Onderin de advertentie, onder de link voor het aanvragen van een proefrit/brochure, staat: “Deze actie loopt t/m 30 november 2011”.

 

De klacht

 

Klager heeft op 5 november 2011 een nieuwe Volkswagen gekocht, maar heeft daarbij geen gratis winterbanden gekregen. Desgevraagd is klager meegedeeld dat de actie gold zo lang de voorraad strekt en dat de voorraad op was. Niettemin blijkt op 23 november 2011 met onder andere de bestreden uiting nog voor deze actie te worden geadverteerd.

 

De reactie van adverteerder

 

Door het distributiesysteem van adverteerder heeft iedere dealer een redelijk, maar niet onbeperkt aantal winterbanden tot zijn beschikking gekregen. Bij de door klager bezochte dealer waren deze winterbanden kennelijk niet meer beschikbaar. Landelijk zijn er echter nog wel winterbanden op voorraad. Adverteerder is daarom van mening wel door te kunnen gaan met adverteren voor deze actie.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Reclame Code Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen. Hij overweegt daartoe het volgende.

 

In de bestreden banner wordt vermeld dat de actieperiode loopt tot en met 31 november 2011. In de uiting is echter niet het voorbehoud ‘zolang de voorraad strekt’ gemaakt voor het geval in de loop van de actie mocht blijken dat er onvoldoende winterbanden zijn om aan de vraag te voldoen. Onder deze omstandigheden hoeft de gemiddelde consument er niet op bedacht te zijn dat op het moment waarop de actie nog loopt – en nog enkele weken zal voortduren – en voor de actie nog reclame wordt gemaakt, bij verschillende dealers geen gebruik meer kan worden gemaakt van het aanbod van gratis winterbanden.

 

Gelet op het vorenstaande is de bestreden uiting onduidelijk ten aanzien van de beschikbaarheid van de gratis winterbanden als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

Gelet op het vorenstaande acht de voorzitter de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken