a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00375

Datum:

04-07-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website http://www.benvitaal.nl/sport-wellnesscentra/5-weken-programmas/ waarin staat:

“5 weken programma’s

benVitaal heeft diverse campagnes ontwikkeld die ervoor zorgen dat geïnteresseerden de eerste stappen zetten om te gaan sporten. Hiervan maakt benVitaal veelal gebruik van korte gerichte programma’s. (…)”

 

De klacht

Er wordt een vijfwekelijks programma aangeboden waarin je onbeperkt kunt sporten. Bij het programma zit elke week één meting inbegrepen. In totaal vinden er vijf metingen plaats. Een beginmeting, vervolgens na één week, na twee weken en na drie weken en na vier weken een eindmeting, waarna een evaluatie volgt. Volgens klager zijn dat vier weken, of in zijn geval vier weken en één dag. Klager heeft hierover contact gehad met adverteerder en het antwoord was: “u mag dan ook een week langer sporten, het fitnesscentrum heeft het verkeerd begrepen.”

 

Het verweer

Het betreft hier een kort programma waarmee getracht wordt door middel van een vijf weken programma een resultaat te behalen voor de deelnemers op het gebied van een aantal meetbare parameters. Over de precieze keuze van de begindatum en einddatum is niet vooraf een harde afspraak gemaakt, noch een belofte gedaan; dit is flexibel in te plannen met de begeleider van een fitnesscentrum dat de afslankonderzoeken uitvoert en begeleidt, en de deelnemer in kwestie. Nadat klager zijn klacht bij adverteerder gemeld heeft is hem dit ook kenbaar gemaakt, aldus adverteerder. Klager mocht de vijf weken tot op de laatste dag helemaal vol maken. Adverteerder biedt – anders dan klager stelt – een vijf weken programma en zij verzoekt de Commissie om de klacht af te wijzen.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie is van oordeel dat onvoldoende gebleken is – mede gelet op het verweer – dat het vijf weken programma, zoals in de uiting wordt vermeld, niet de volle vijf weken omvat. Meer in het bijzonder ligt in de uiting niet de suggestie besloten dat aan het einde van de vijfde week een vijfde meting plaatsvindt, zoals klager lijkt te veronderstellen.

Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken