a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2015/00268

Datum:

08-06-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie in onder meer de Volkskrant.

Daarin staat onder de aanhef “We staan aan de vooravond van de grondstoffen revolutie” onder meer:

“deze revolutie is circulair

Het stelt ons in staat samen de natuurlijke hulpbronnen die essentieel zijn voor onze toekomst veilig te stellen vanuit één gezamenlijke visie; een wereld met onbeperkte grondstoffen.

deze revolutie is concreet

het is vandaag al mogelijk, dankzij oplossingen en innovaties die zowel het water- als afvalbeheer optimaliseren

deze revolutie draait om co-creatie

het nodigt iedereen uit om op zijn eigen manier na te denken over en vorm te geven aan de toekomst van grondstoffen”.

De klacht

De klacht kan als volgt worden samengevat.

In de uiting wordt beweerd: “een wereld met onbeperkte grondstoffen … het is vandaag al mogelijk”. Zulke onjuiste uitspraken dienen achterwege te blijven. Klager voert hiertoe het volgende aan.

Het onbeperkte gebruik van grondstoffen zal onmogelijk blijven door verliezen bij hergebruik vanwege -zo stelt klager- “beperkte inzameling, opwerking, kwaliteit”. Het hergebruik van papier en glas laat dit zien. Een aanzienlijk deel van de stof blijft buiten inzameling voor hergebruik. Papier is beperkt herbruikbaar, mede door vezelkwaliteitsverlies. Herbruikbaar glas is vervuild door gekleurd glas. Klager spreekt in zijn klacht over “De nadruk op vermeende ongekende mogelijkheden”.

Het verweer

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld.

SUEZ environment is een in Frankrijk gevestigd nutsbedrijf dat activiteiten onderneemt op het gebied van waterbehandeling en afvalbeheer en daardoor direct betrokken is bij natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen.

In de onderhavige campagne presenteert SUEZ environment zijn visie op duurzaam beheer van grondstoffen. SUEZ environment is van mening dat de mensheid zich aan de vooravond bevindt van “de grondstoffenrevolutie”, wat betekent dat innovatieve oplossingen moeten worden toegepast om bestaande grondstoffen veilig te stellen, omdat deze niet oneindig zijn. Het doel van SUEZ environment is het optimaliseren van het beheer van grondstoffen en het vergroten van het wereldwijde evenwicht van gerecyclede grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen.

“Een wereld met ongelimiteerde grondstoffen” is een idealistische visie op dit proces. Het doel van de campagne is het creëren van de perceptie dat grondstoffen worden gezien als een stroom en niet langer als een voorraad.

De mondelinge behandeling

Klager handhaaft zijn standpunt dat in de uiting wordt gesuggereerd dat “een wereld met onbeperkte grondstoffen” “vandaag al mogelijk” is. Naar zijn mening is voor buitenstaanders niet duidelijk dat een visie betreffende een verre toekomst wordt geuit; bij hen wordt de indruk gewekt dat het gaat om “concrete realisatie” van “een wereld met onbeperkte grondstoffen”, terwijl er in werkelijkheid slechts sprake is van zeer gedeeltelijke terugwinning van grondstoffen.

Namens adverteerder wordt onder meer het volgende meegedeeld.

De uiting houdt een oproep in om grondstoffen te hergebruiken. Er is sprake van een globale stelling, niet van een feitelijke bewering.

In de praktijk zijn er wel degelijk initiatieven op het gebied van hergebruik, bijvoorbeeld wat betreft plastic containers en het terugwinnen van fosfaten uit afvalwater. In de uiting wordt een streven tot uitdrukking gebracht. Bepaalde technieken ten behoeve hergebruik kunnen nu nog niet in alle gevallen worden toegepast, maar wellicht wel over 20 jaar. De woorden “vandaag al mogelijk” moeten worden gelezen in de context van de “revolutie”.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat de uiting in zijn geheel moet worden beoordeeld.

Zij stelt vast dat de mededeling “een wereld met onbeperkte grondstoffen” is opgenomen onder het kopje “deze revolutie is circulair”, terwijl de mededeling “het is vandaag al mogelijk” staat onder het kopje “deze revolutie is concreet”. De tweede mededeling volgt derhalve niet direct op eerstgenoemde mededeling.

Ook overigens ligt naar het oordeel van de Commissie in de uiting niet de suggestie besloten dat “een wereld met onbeperkte grondstoffen” “vandaag al mogelijk” is. De Commissie acht het voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat “een wereld met onbeperkte grondstoffen” “één gezamenlijke visie” van SUEZ environment betreft, zoals met zoveel woorden direct daarvoor staat.

Niet wordt gesuggereerd dat een zodanige wereld thans reeds is gerealiseerd noch dat deze met zekerheid zal kunnen worden gerealiseerd; gesproken wordt over “de vooravond van de grondstoffenrevolutie” en de uiting houdt een oproep in om na te denken over en vorm te geven aan “de toekomst” van grondstoffen. De mededeling “het is vandaag al mogelijk” moet naar het oordeel van de Commissie worden gelezen in de context van het kopje daarboven: “deze revolutie is concreet” en de verwijzing naar “oplossingen en innovaties die zowel het water- als afvalbeheer optimaliseren”. Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat zodanige oplossingen en innovaties thans al voorkomen, door ter zitting een aantal voorbeelden te noemen van reeds ontplooide initiatieven op het gebied van hergebruik, waaronder het terugwinnen van fosfaten uit afvalwater.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken