a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2015/01076

Datum:

04-12-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website: www.efteling.com. Hierin staat – voor zover van belang -:

“Landhuys appartement 4-persoons € 720,-

Efteling Bosrijk

(…)

Maandag 28 december 2015 t/m donderdag 31 december 2015

3 nachten / 4 dagen onbeperkt toegang tot de Efteling.”

 

De klacht

Klaagster acht de reclame-uiting, voor zover hierin staat dat de consument die ingaat op de aanbieding tijdens de overeengekomen verblijfsperiode onbeperkt toegang heeft tot het park, misleidend. Volgens klaagster is van onbeperkte toegang geen sprake nu zij een arrangement heeft geboekt van 28 tot en met 31 december 2015, maar haar geen (gratis) toegang wordt verschaft tot het park tijdens het Oud en Nieuw evenement dat op 31 december ’s avonds plaatsvindt.

 

Het verweer

Klaagster heeft een verblijf in Efteling Bosrijk geboekt voor de periode 28 december 2015 tot en met 31 december 2015, waarbij op 28 december vanaf 15:00 uur kan worden ingecheckt en op 31 december 2015 uiterlijk om 11:00 uur uitgecheckt dient te worden. Hierbij heeft de consument, in dit geval klaagster, zowel op de in- als uitcheckdag toegang tot het park. Deze informatie is op duidelijke wijze verstrekt, onder meer in de algemene voorwaarden van adverteerder. Het Oud & Nieuw evenement begint pas ’s avonds na sluitingstijd, dus nadat het verblijfsarrangement van klaagster reeds is geëindigd. Het park sluit die dag om 18:00 uur en gaat om 19:00 uur weer open voor de gasten van het Oud & Nieuw evenement. In het geval van klaagster eindigt het verblijfsarrangement om 11:00 uur op 31 december 2015, waarbij klaagster onbeperkt toegang behoudt tot sluiting van het park die dag. Aangezien het park die dag om 18:00 uur sluit, hetgeen ook duidelijk door de Efteling wordt gecommuniceerd, eindigt de onbeperkte toegang dan ook op 31 december 2015 om 18:00 uur. De uiting is niet in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC).

 

Het oordeel van de Commissie

Niet in geschil is dat de consument die bij Efteling Bosrijk een arrangement boekt gedurende zijn verblijfsperiode (inclusief de in- en uitcheckdag) tijdens de reguliere openingstijden onbeperkt toegang heeft tot het park. Gebleken is dat de reguliere sluitingstijd van het park op 31 december 2015 18:00 was. De Commissie is van oordeel dat het voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk is dat de woorden “onbeperkt toegang” zo moeten worden opgevat dat de consument tijdens de reguliere openingstijden – en niet tevens tijdens speciale evenementen die plaatshebben buiten de reguliere openingstijden om –  onbeperkt toegang heeft tot het park. Van misleiding is dan ook geen sprake.

Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken