a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00010

Datum:

31-01-2018

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de advertentie van Vodafone in de Volkskrant van 9 december 2017, waarin staat – voor zover hier relevant:

“€5 p.mnd. eindejaarskorting

Nu op alle Red

abonnementen

Bijvoorbeeld op Sim Only

Red Essential 2 jaar   €26

3 GB

Onbeperkt min/sms_____

per maand                  €21

Actie loopt t/m 7 januari 2018.”

 

De klacht

In de advertentie wordt € 5,- korting per maand aangeboden op “alle Red abonnementen”. Dit houdt volgens klager in dat de korting ook geldt voor alle lopende abonnementen. Vodafone deelde klager echter mee dat hij de korting alleen kreeg indien hij zijn abonnement zou verlengen.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Volgens adverteerder begrijpt de gemiddelde consument dat de actie alleen geldt voor nieuwe abonnees. Bestaande klanten die in aanmerking komen voor cadeaus, voordeel of korting zullen daarover nooit via een krantenadvertentie benaderd worden. In de advertentie staat ook (niet zichtbaar in de door klager overgelegde kopie): “Actie loopt t/m 7 januari 2018”. Indien de advertentie in haar geheel wordt beoordeeld, valt op dat het niet alleen gaat om de mededeling dat € 5,- eindejaarskorting wordt gegeven, maar ook dat nieuwe Red abonnementen worden aangeprezen. Het is duidelijk dat de korting alleen op nieuwe abonnementen van toepassing is. Verder had klager op basis van zijn contract, waarin is vastgelegd dat hij gedurende een bepaalde periode een bepaald bedrag per maand betaalt, kunnen weten dat hij niet voor de korting in aanmerking komt.

 

Het oordeel van de Commissie

1. In de bestreden advertentie wordt “€ 5 p.mnd. eindejaarskorting” aangeboden “Nu op alle Red abonnementen”. De Commissie vat de klacht zo op dat klager de advertentie misleidend vindt omdat de voor “alle Red abonnementen” aangeprezen kortingsactie niet voor zijn lopende abonnement blijkt te gelden.

2. Deze klacht kan niet slagen. Naar het oordeel van de Commissie is het een feit van algemene bekendheid dat een dergelijke in een krantenadvertentie aangekondigde kortingsactie op abonnementen niet van toepassing is op reeds bestaande abonnementen. De advertentie wekt niet de indruk dat dat in dit geval anders is. Voor de gemiddelde consument is daarom voldoende duidelijk dat de geadverteerde eindejaarskorting alleen geldt voor alle nieuw af te sluiten Red abonnementen.

3. Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken