a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00147

Datum:

23-02-2016

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.kruidvat.nl voor zover hierop een 2e klas ‘Trein Dagkaart’ kan worden besteld. In de uiting staat onder de aanhef “Voordelig op reis in het weekend!” de prijs van € 52,60 doorgestreept en wordt als actieprijs € 13,99 genoemd. In de uiting staat verder dat de dagkaart geldig is op één zaterdag of zondag in de periode van 13 februari t/m 1 mei 2016.

 

De klacht

Klaagster stelt, samengevat, dat adverteerder het doet voorkomen dat de dagkaart die men bij adverteerder kan kopen een “equivalente waarde” heeft van € 52,60. Dit is echter onjuist, want de dagkaart die men bij de NS koopt, kan men op elke dag van de week gebruiken. De kaart die in de uiting wordt aangeprezen is uitsluitend op weekenddagen te gebruiken en is volgens klaagster daarom niet vergelijkbaar met een gewone dagkaart. Mensen worden door de uiting misleid over de waarde die de daarin aangeboden dagkaart heeft.

 

Het verweer

Dit wordt als volgt weergegeven. Adverteerder heeft in de uiting duidelijk vermeld wat de voorwaarden van de actie zijn, namelijk onbeperkt reizen door heel Nederland op één zaterdag of zondag voor € 13,99. Dagkaarten kosten normaal € 52,60. Dit geldt ook voor zaterdagen en zondagen. De van/voor prijs klopt derhalve en dat niet op doordeweekse dagen kan worden gereisd blijkt duidelijk uit de voorwaarden. Ook verder kan volgens adverteerder geen sprake zijn van misleiding van een gemiddeld geïnformeerde consument.

 

Het oordeel van de voorzitter

Het referentiekader bij de beoordeling van de juiste ‘van/voor’ prijs is in dit geval de prijs die de NS standaard voor een dagkaart rekent. Niet in geschil is dat NS dagkaarten op elke dag van de week, derhalve ook op weekenddagen, € 52,60 kosten. Het actietarief van adverteerder voor een dagkaart bedraagt € 13,99. Adverteerder heeft deze bedragen als ‘van/voor’ prijzen in de uiting genoemd. Dat een reguliere dagkaart ook doordeweeks geldig is en de dagkaarten die men bij adverteerder bestelt uitsluitend op een zaterdag of zondag, leidt niet tot het oordeel dat de uiting misleidend is. Adverteerder noemt immers de prijzen die de consument betaalt indien hij een dagkaart koopt bij de NS respectievelijk bestelt bij adverteerder. Uit de uiting blijkt bovendien duidelijk dat de dagkaarten die men bij adverteerder bestelt uitsluitend op weekenddagen te gebruiken zijn. De klacht kan derhalve niet slagen.

 

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken