a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00635

Datum:

26-09-2016

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de e-mail van adverteerder aan klaagster van 14 juli 2016 met de aanbieding van een Meereiskaart voor € 12,99. In de aanbieding staat onder meer dat het gaat om een exclusieve aanbieding voor abonnementhouders en verder:

“Actievoorwaarden
Neem iemand voordelig met u mee
Een dagje weg wordt nog leuker als u samen met iemand anders gaat. Met deze persoonlijke aanbieding, die u als vaste klant van NS heeft ontvangen, betaalt u slechts € 12,99. Hiermee kan uw medereiziger een dag met u meereizen na 9:00 uur en in het weekend.”
“Geldigheid […]
De Meereiskaart is geldig van en naar elk station in Nederland, mits degene met wie wordt meegereisd een geldig NS-vervoersbewijs of een Keuzedag kan tonen en ouder is dan 12 jaar […]
De Meereiskaart is 1 dag geldig in de Voordeeluren op ma t/m vr na 9.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen de hele dag […]”

 

De klacht

Klaagster is houdster van een Dal Voordeelabonnement. Dat abonnement geeft haar het recht om met korting te reizen tijdens daluren (van maandag tot en met vrijdag tussen 0.00 uur en 06.30 uur, tussen 09:00 uur en 16:00 uur en tussen 18:30 uur en 24:00 uur en zaterdag, zondag en bijna alle officiële feestdagen). Klaagster acht de uiting misleidend, omdat niets is vermeld over de voorwaarden van het Dal Voordeelabonnement. Volgens klaagster wordt de indruk gewekt dat een medereiziger na 09.00 uur altijd met korting kan reizen. De tijdsduur van het “dagje uit” wordt echter sterk beperkt door de (verborgen) regels van het Dal Voordeelabonnement. Alleen in het weekend kan men vanaf 09:00 uur onbeperkt reizen. Als klaagster als abonnementhouder doordeweeks reist, betekent dit dat zij voor 16:00 uur weer in de trein op weg naar huis moet zitten of pas na 18:30 haar reis kan vervolgen in welk geval zij gedwongen is om uit eten te gaan. Dit geldt ook voor haar medereiziger. Slechts in het weekend is sprake van een “dagje uit”.

 

Het verweer

Dit wordt als volgt samengevat.
Volgens adverteerder is de uiting niet misleidend of onjuist. De voorwaarden die bij de Meereiskaart horen staan duidelijk in de uiting. De Meereiskaart is geldig na 09:00 uur en in het weekend. In de voorwaarden staat ook dat degene met wie wordt meegereisd, in het bezit moet zijn van een geldig vervoersbewijs. Het type abonnement van de abonnementhouder is niet relevant. De Meereiskaart, waarop de uiting ziet, is een dag geldig. Daarom zijn de mededelingen dat de medereiziger een dag mag meereizen en een dagje weg niet misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

De uiting is specifiek gericht op abonnementhouders bij NS. Zij kunnen volgens de uiting voor een ander een Meereiskaart kopen voor een, in dit geval, gereduceerd tarief. De mededeling dat iemand een dag kan meereizen na 09:00 uur acht de voorzitter, gelet op deze specifieke doelgroep, niet misleidend of onjuist. In de uiting staat voldoende duidelijk dat degene met wie wordt meegereisd zelf over een geldig vervoersbewijs dient te beschikken en dat de Meereiskaart geldig is in de voordeeluren. De abonnementhouder moet geacht worden op de hoogte te zijn van deze voordeeluren en dus ook te weten dat slechts gedurende deze uren zonder bijkomende kosten gebruik kan worden gemaakt van de meereiskaart. Dat in de uiting staat dat de Meereiskaart geldig is na 09.00 uur, neemt niet weg dat de voorzitter het voor de abonnementhouder voldoende duidelijk acht dat deze, in dit geval, niet gedurende de avondspits met een daluren abonnementskaart kan reizen voor het dalurentarief. Dat men blijkens de klacht verschillend kan denken over de vraag of dan nog sprake is van een “dagje weg”, brengt op grond van het voorgaande niet mee dat de uiting onjuist of misleidend is. De gemiddelde abonnementhouder is immers voldoende geïnformeerd over de uren gedurende welke men van de Meereiskaart gebruik kan maken tegen het dalurentarief

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken