a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Vrije tijd, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2010/00717

Datum:

13-12-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Vrije tijd, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting in een ongeadresseerde reclamefolder van adverteerder. In de uiting staat onder meer:

 

‘Ruim € 32,- korting

1 Dag onbeperkt reizen met NS door

heel Nederland voor maar 17,50!’.

 

‘65% korting

1 x Dagkaart 2e klas             € 45.40

 2 x Railrunner á € 2,50         €   5.00

Totaal                                     € 50.40

INTERTOYS PRIJS              € 17.50

Voordeel                                 € 32.90′.

 

En:

‘Het dagarrangement is geldig van maandag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur. Op zaterdag en zondag onbeperkt geldig’.

‘Geldig in alle treinen van de NS. Niet geldig in treinen van Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia’.

‘Kijk voor de volledige actievoorwaarden op www.intertoys.nl’.

 

De klacht

 

Volgens klager wordt in de uiting een groter financieel voordeel geschetst dan in werkelijkheid het geval is. Een NS-dagkaart kost bijvoorbeeld op www.ns.nl € 44,60 terwijl deze kaart in de uiting € 45,40 bedraagt. Verder is de NS-dagkaart gedurende de hele dag geldig terwijl de dagkaart van adverteerder doordeweeks alleen in ‘daluren’ te gebruiken is. Tot slot is een NS-dagkaart geldig op alle sporen terwijl de dagkaart van adverteerder niet geldt ten aanzien van particuliere vervoerders. Gelet hierop meent klager dat de uiting misleidend is. 

 

Het verweer

 

De prijzen in de folder zijn ontvangen van en gecontroleerd door de NS. Toen het materiaal van de catalogus begin augustus naar de drukker werd verzonden waren dit de juiste prijzen. Mogelijk heeft NS tussentijds de prijs van de NS-dagkaart aangepast waardoor een prijsverschil van € 0,80 is ontstaan. Verder staat in de advertentie duidelijk dat de dagkaart van adverteerder geldig is van maandag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur en onbeperkt geldig is op zaterdag en zondag. Tot slot is de dagkaart van adverteerder alleen met bijbetaling te gebruiken bij andere vervoerbedrijven. Adverteerder heeft hier geen invloed op. NS bepaalt in overleg met de andere vervoerders of bepaalde acties ook op hun netwerk geldig zijn. In dit geval hadden de andere vervoerders geen interesse om mee te doen aan deze actie. In de advertentie staat duidelijk dat de dagkaart van adverteerder niet geldig is op andere netwerken. Adverteerder merkt op dat de volledige uitleg van de actie en een ‘vraag & antwoord’ document was terug te vinden op www.intertoys.nl . De klant kon dus niet achteraf verrast worden door bepalingen die voorafgaand aan de koop onbekend waren.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) In de uiting wordt aan de hand van een rekenvoorbeeld het prijsvoordeel berekend van de dagkaart van adverteerder, waarbij de prijs van een ‘Dagkaart 2e klas’ van de NS als uitgangspunt wordt genomen. Nu klager onweersproken heeft gesteld dat de werkelijke prijs van een NS-dagkaart lager is dan in het voorbeeld wordt vermeld, is de Commissie van oordeel dat in de uiting een onjuist, want groter, prijsvoordeel is berekend. De Commissie neemt hierbij in overweging dat geen enkel voorbehoud is gemaakt ten aanzien van prijswijzigingen van de NS-dagkaart. Overigens acht de Commissie het niet waarschijnlijk dat NS prijsverlagingen heeft doorgevoerd.

 

2) Blijkens het voorgaande is geen juiste informatie verstrekt over het bestaan van een specifiek prijsvoordeel als bedoeld onder d van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

3) Dat de door adverteerder aangeboden dagkaart een beperktere geldigheid heeft dan een reguliere dagkaart van de NS, acht de Commissie niet misleidend nu in de uiting duidelijk wordt toegelicht dat het arrangement van maandag tot en met vrijdag vanaf 9:00 uur geldt en voorts nu in de uiting een dag onbeperkt reizen wordt aangeboden ‘met NS’ en de geldigheid ten aanzien van een aantal met naam genoemde vervoerbedrijven in de uiting expliciet wordt uitgesloten. Gelet hierop wijst de Commissie de klacht op deze onderdelen af.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken