a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0039

Datum:

12-06-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Perfetti van Melle S.p.A., waarin onder andere het volgende wordt gezegd: “Waarom ik Smint Dental gebruik (..)? Om mijn mond te beschermen. Tegen koffie-aanslag, slechte adem en tandplak” en “Smint bevat een hoge concentratie xylitol die bacteriën in de mond aanvalt en tandplak helpt te voorkomen”.

De klacht

Xylitol is een zoetstof. Adverteerder suggereert in de uiting dat het bestanddeel xylitol bacteriën verdrijft of doodt. Dit is niet waar.

Het verweer

Adverteerder voert gemotiveerd verweer en legt onder andere twee wetenschappelijke onderzoeken over die zijn uitgevoerd door de Universiteit van Catalunya. De studies wezen uit dat de hoeveelheid tandplak en het aantal bacteriën aanzienlijk minder waren in de subgroepen die Smint Xylitol hadden geconsumeerd ten opzichte van de subgroepen die dit niet hadden geconsumeerd.

De mondelinge behandeling

Adverteerder licht zijn standpunt nader toe.

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft op het verweer niet gereageerd. Naar het oordeel van de Commissie heeft adverteerder voldoende aannemelijk gemaakt dat zijn product het aantal bacte­riën op het gebit vermindert en aldus tandplak helpt te voorkomen.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken