a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2010/00434

Datum:

25-08-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uiting

 

Het betreft een aanbod op de website http://www.globereizen.nl voor een 8-daagse reis met vlucht naar ‘Clube Praia Da Rocha’ in Portugal, gebaseerd op 4 personen met een ‘vanaf prijs’ van € 249,-, en het boekingsoverzicht dat volgt indien men voor de bewuste reis heeft gekozen en onder meer de persoonsgegevens heeft ingevoerd.

 

De klacht

 

In het boekingsoverzicht staan de volgende kosten:

  • –       2 x € 249,-

  • –       2x € 299,- (voor de kinderen van klager)

  • –       4 x € 10,- (‘voordeelklasse’)

  • –       4 x € 20,- (‘standaardklasse’)

  • –       4 x € 50,- (‘luchthavenbelasting’)

De totale kosten zijn hierdoor € 420,- hoger dan in de reclame-uiting wordt vermeld. Onderin de uiting staat duidelijk dat de prijs inclusief vervoer en verblijf, verplichte extra’s, luchthavenbelastingen, vliegbelasting, brandstof- en weekendtoeslag is.

 

Verweer

 

De Commissie vat het verweer als volgt samen.

 

Blijkbaar is het aanbod niet correct weergegeven in het systeem. De toeslag voor de ‘voordeelklasse’ dient een korting te zijn en de andere toeslagen zijn al bij de prijs inbegrepen en hadden niet achteraf nog eens opgeteld mogen worden bij het genoemde tarief. De prijs € 249,- had voor alle vier de personen moeten gelden.

 

Onder de prijskolom staat dat de prijs afhankelijk is van onder meer de gekozen vluchten, de kamer en de verzorging en dat deze exclusief vliegklassetoeslag zijn. Het is adverteerder, nu klager slechts een ‘onafgemaakte boeking’ meestuurt, niet duidelijk hoe de onjuistheid in het overzicht is ontstaan. Adverteerder wijst op de mogelijkheid van een onjuist ingevoerd gegeven of een technische fout.

Voorts wijst adverteerder op de ANVR-reisvoorwaarden, die voor al haar reizen gelden.

Adverteerder is van mening dat geen sprake is van (bewuste) misleiding of een lokkertje en verzoekt de Commissie om de klacht af te wijzen.

 

De repliek

 

Klager blijft bij zijn standpunt en licht dit nader toe.

 

Het oordeel

 

Naar door adverteerder is erkend, staan in het door klager overgelegde boekingsoverzicht verschillende onjuistheden. Het genoemde tarief voor de reissom van beide kinderen van klager ad € 299,- is onjuist (moet zijn: € 249,-), de ‘voordeelklasse’ ad € 40,- had als korting berekend moeten worden en de ‘standaardklasse’ ad € 80,- en de luchthavenbelasting

ad € 200,- waren reeds inbegrepen bij het eerder genoemde tarief ad € 249,- en dienden hier niet berekend te worden.

Het boekingsoverzicht is een uitnodiging tot aankoop zoals bedoeld in artikel IV van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR). Op grond van IV onder 1 RR zijn aanbieders in hun uitnodigingen tot aankoop gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen. Naar door adverteerder is erkend zijn de in het overzicht vermelde tarieven en toeslagen onjuist weergegeven. Gelet op het voorgaande is de Commissie van oordeel dat het boekingsoverzicht niet correct is in de zin van artikel IV onder 1 RR. Dat deze onjuistheid het gevolg zou zijn van een technische of menselijke fout maakt dit oordeel niet anders.

 

De beslissing

 

De vermelde prijzen zoals genoemd in het boekingsoverzicht zijn in strijd met artikel IV onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. De Commissie beveelt adverteerder aan om voortaan te voldoen aan haar verplichting zoals deze volgt uit artikel IV onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken