a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00597

Datum:

26-10-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Overige

De bestreden uiting

           

Het betreft een actie van adverteerder op de Hyves-actiepagina www.hyves.nl/actie/pizzafeest. De uiting bevat onder meer de mededeling:

“A.s. Vrijdag 17-22 uur vijf uur lang pizzafeest. Pizza vanaf 1,- euro.”

 

Nadat is uitgelegd hoe in drie stappen kan worden besteld en afgerekend, staat in kleinere letters, naast het logo van adverteerder, het volgende:

“Vrijdag 6 augustus 2010 geeft Thuisbezorgd.nl een eenmalige korting van 8 euro op 1000 bestellingen. En aangezien de meeste pizza’s zo’n 9 euro kosten.. Tel uit je winst! Het enige wat je hoeft te doen is je bestelling betalen met Hyves Afrekenen!”

(…)

Actievoorwaarden: Alleen geldig op 6 augustus 2010 van 17.00-22.00 uur en/of tot er 1000 keer is besteld. Er geldt een korting van 8 euro op bestellingen vanaf 9 euro. Het bezorggebied, eventuele minimale bestelbedragen en bezorgkosten staan vermeld bij elk restaurant op de website.

 

De klacht

 

Veel pizza’s van adverteerder kosten € 8,99, terwijl de actie geldt voor bestellingen vanaf 9 euro. Er kunnen dus geen pizza’s voor 1 euro worden besteld. Alleen door een extra product te bestellen kan van de actie worden geprofiteerd. Klager acht dit misleidend.

 

Het verweer

 

Bijna 2500 restaurants in Nederland zijn aangesloten bij Thuisbezorgd.nl. Deze restaurants hanteren eigen prijzen. De opmerking dat alle pizza’s € 8,99 kosten is niet juist. Het is wel degelijk mogelijk om voor precies 9 euro een bestelling te plaatsen. Adverteerder noemt enkele restaurants in het postcodegebied waarin klager woonachtig is waar tijdens de actie voor 1 euro besteld had kunnen worden.

Uit de administratie van adverteerder is overigens gebleken dat klager tijdens de actie tien maal een bestelling heeft geplaatst waarvoor hem telkens 8 euro korting is verleend.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie begrijpt de klacht aldus, dat klager de aankondiging “pizza vanaf 1 euro” misleidend acht, omdat vrijwel alle pizza’s 8,99 euro kosten en een bestelling van 9 euro waarvoor de actie geldt – dus niet alleen uit een pizza kan bestaan.

 

In de uiting staat vermeld, dat tijdens de actie een eenmalige korting van 8 euro op bij adverteerder geplaatste bestellingen wordt aangeboden mits deze met “Hyves Afrekenen” worden betaald en dat de actie, blijkens de actievoorwaarden, geldt voor bestellingen vanaf 9 euro. Naar het oordeel van de Commissie wordt aldus voldoende duidelijk gemaakt dat de korting van 8 euro niet wordt verleend op de prijs van een pizza, maar op de totaalprijs van een bestelling, waarvan een pizza onderdeel kan uitmaken. Niet is weersproken dat voor een bestelling van 9 euro die (onder meer) bestaat uit een pizza daadwerkelijk 8 euro korting wordt verleend. Aldus bezien is de mededeling “pizza vanaf 1 euro” niet onjuist of misleidend.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken