a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0045

Datum:

12-03-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van F.M. Development B.V. h.o.d.n. FemmeFone op de websites www.mobilecowboys.nl en www.vrouw.blog.nl waarop het volgende staat:
“Vrouwen bellen goedkoper
200 belminuten per maand voor € 5,95 Speciaal en alleen voor vrouwen!
Femmefone.nl/Goedkoop bellen”.

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 1 van de Grondwet dat bepaalt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”.

In de uiting wordt een onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen.
Indien klager als man toch van de aanbieding gebruik zou blijken te kunnen maken, is de uiting in strijd met de waarheid.

Het verweer

Adverteerder onthoudt zich van het geven van een inhoudelijke reactie.

Het oordeel van de Commissie

De uiting, die een aanbieding bevat die “speciaal en alleen voor vrouwen” geldt, is in strijd met Artikel 7 van de Algemene Wet Gelijke Behandeling waarin staat: “Onderscheid is verboden bij het aanbieden van of verlenen van toegang tot goederen of diensten en bij het sluiten, uitvoeren of beëindigen van overeenkomsten ter zake, alsmede bij het geven van loopbaanoriëntatie en advies of voorlichting over school- of beroepskeuze, indien dit geschiedt:
a. in de uitoefening van een beroep of bedrijf”.

Van een gerechtvaardigde reden dat de aanbieding “speciaal en alleen voor vrouwen” geldt, is niet gebleken zodat sprake is van ongeoorloofde discriminatie. Of in werkelijkheid mannen ook van het aanbod gebruik kunnen maken, is hierbij niet van belang.
Adverteerder heeft niet weersproken dat de aanbieding in werkelijkheid ook voor mannen geldt. Gelet hierop is de uiting tevens misleidend.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikelen 2 en 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken