a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0733

Datum:

25-02-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een radioreclame en een televisiereclame van Menzis Zorg en Inkomen, waarin R. van Boxtel de zorgverzekering van Menzis aanprijst.

De klacht

R. van Boxtel is voormalig minister van Grote Steden en Integratiebeleid. Hij heeft in deze functie bekendheid en een bepaald vertrouwen opgebouwd. De uitingen kunnen er toe leiden dan mensen zijn woorden als objectief en betrouwbaar beschouwen, terwijl sprake is van het aanprijzen van een product van een commerciële organisatie.
Om die reden zijn de uitingen misleidend in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat R. van Boxtel in zijn ministertijd regelmatig te gast was in discussieprogramma’s zijn de uitingen ook in strijd met artikel 10 NRC laatste alinea.

Het verweer

R. van Boxtel was tot juli 2002 minister. Daarna is hij uit de politiek gegaan. Per 1 januari 2003 is hij in dienst getreden bij Menzis als directievoorzitter Zorg waarna hij sinds 1 september 2004 werkzaam is als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis. De stem van R. van Boxtel wordt al drie jaar in uitingen van adverteerder gebruikt.
De beoordeling of een reclame-uiting ontoelaatbaar moet worden geacht, dient volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en de Hoge Raad onder meer te woorden getoetst aan de maatstaf of de bewuste inbreuk op de commerciële uitingsvrijheid noodzakelijk is in een democratische samenleving. Hiervan is geen sprake.
Van misleiding van de consument is geen sprake omdat de gemiddelde consument in de uitingen niet wordt bedrogen. Verder kan niet gezegd worden dat sprake is van een onjuiste weergave van de kenmerken van het product door het gebruik van de stem van R. van Boxtel.

Dat de stem van Van Boxtel wordt gebruikt is niet vanwege zijn voormalig ministerschap, maar vanwege zijn verbondenheid aan Menzis als voorzitter van de Raad van Bestuur, een functie waarin hij regelmatig namens adverteerder naar buiten treedt. Niet is gebleken dat een significant deel van het publiek R. van Boxtel meer zou vertrouwen vanwege zijn voormalig ministerschap.
Toewijzing van de klacht zou R. van Boxtel een commercieel spreekverbod opleveren. Hij kan dan geen woordvoerder meer zijn van zijn werkgever. Hiervoor is geen grondslag aanwezig.

De mondelinge behandeling

Adverteerder handhaaft zijn standpunt en licht dit nader toe.

Het oordeel van de Commissie

R. van Boxtel was tot medio 2002 minister van Grote Steden en Integratiebeleid. Hij is, naar adverteerder heeft medegedeeld, sinds begin 2003 aan Menzis verbonden en treedt al enige jaren als directievoorzitter Zorg resp. Voorzitter van de Raad van Bestuur naar buiten. In de uitingen prijst hij producten van adverteerder aan. De Commissie is, gelet op het voorgaande, niet van oordeel dat de medewerking van R. van Boxtel aan de uitingen misleidend is of dat hij producten van adverteerder aanprijst in de hoedanigheid van voormalig minister.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken