a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/2008/01223

Datum:

28-01-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

De bestreden uitingen

Het betreft de website http://www.flaaf.be van Stichting Consument en Veiligheid. Op de homepage van deze website kunnen drie korte filmpjes worden aangeklikt die gemaakt lijken te zijn door de organisatie “Fle­mish Libera­tion Army Against Freedom”. In deze filmpjes zijn telkens drie personen te zien die lijken op moslimextremisten. In filmpje 1 (“Axes of evil”) zegt de hoofdpersoon onder meer (vertaald in het Nederlands): “België is onze nieuwe bond­genoot, want hier kun­nen we verboden explosieven kopen.” In het filmpje is onder meer te zien dat de per­so­nen van de organisatie naar België rijden om daar vuurwerk te ko­pen. In filmpje 2 (“Smart bomb”) is te zien dat de personen vuurwerk in België kopen en dat ver­volgens testen in een straat. In filmpje 3 (“Vulcan of justice”) zegt de hoofdper­soon dat de orga­nisatie een geschenk van België heeft ontvangen. Dit blijkt vuurwerk te zijn dat vervolgens in het filmpje door de organisatie wordt getest. De filmpjes eindigen steeds met een waarschuwing voor de gevaren van illegaal vuurwerk. De filmpjes zijn in Nederland ook op televisie uitgezonden.

De klacht

In de onderhavige campagne wordt België voorgesteld als derdewereldland dat terroris­me steunt. Daardoor schetst de campagne een verkeerd beeld van België en zijn inwo­ners. De feiten worden compleet verdraaid en Nederlanders die bewust illegaal vuurwerk kopen worden voorgesteld als slachtoffers van het terroristische België. Een dergelijke cam­pagne is een politiek schandaal en stelt het terrorismeprobleem voor als een grap.

Het verweer

In België kunnen particulieren op betrekkelijk eenvoudige wijze zwaar professioneel vuurwerk kopen. Dit vuurwerk heeft de laatste jaren in Neder­land ern­stige en dodelijke vuurwerkon­ge­vallen veroorzaakt. Voor verweerder is dit aanleiding ge­weest om de vuur­werk­cam­pagne te richten op de geva­ren van zwaar professioneel vuurwerk dat in België wordt gekocht. De cam­pagne toont hoe sluwe verkopers in België het “vuurwerkterro­risme” steunen. Dit geldt beslist niet voor alle Belgen. Het idee achter de filmpjes is dat de laatste jaarwis­se­ling het afsteken van vuurwerk in Nederland meer leek op straatterroris­me dan op een volksfeest. Er vallen steeds meer vuurwerkslachtoffers en er wordt veel schade aange­richt. In de filmpjes laten “vrijheidstrijders” zien dat ook zij als goed getrain­de strijders de fout kunnen ingaan met het afsteken van zwaar professioneel vuurwerk.

Het oordeel van de Commissie

Naar het oordeel van de Commis­sie zal het voor een ieder duidelijk zijn dat de filmp­jes niet let­ter­lijk dienen te worden genomen. Het is immers geen realistische situatie dat drie op moslim­ex­tremisten lij­kende personen in België vuur­werk kopen en daarbij in de veron­der­stelling verkeren dat het om verboden ex­plosieven gaat. Het zal de gemiddelde kijker niet ontgaan dat de filmpjes in werkelijkheid dienen als waarschuwing voor de ge­varen van professioneel vuurwerk dat door particulieren in België kan worden gekocht. Dit blijkt ook expliciet uit het einde van de filmpjes.

Op grond van het voorgaande zal de gemiddelde kijker begrijpen dat, voor zover in de filmpjes wordt gesproken over België of beelden zijn te zien die kennelijk in België zijn gemaakt, dit niet is bedoeld om een realistisch en negatief beeld te geven van België of van zijn inwo­ners, maar uitsluitend om de aandacht te vestigen op de Belgische vuur­werkhandel en het zware professionele vuurwerk dat door deze handel aan Nederlan­ders wordt verkocht. Dat deze vuurwerkhandel door de associatie met terrorisme en de daarbij getoonde beelden in een negatief daglicht wordt gezet, brengt nog niet mee dat België als derdewe­reld­land wordt voorgesteld dat terrorisme steunt of dat zelf terro­ris­tisch is. De boodschap dat zwaar professioneel vuurwerk, zoals dat door de Belgische vuurwerk­handel wordt verkocht, gevaarlijk is, kan niet als onjuist worden be­schouwd en is evenmin beledigend of nodeloos kwetsend voor België, zijn inwo­ners of specifieke be­volkingsgroepen. De wijze waarop in de filmpjes wordt getoond dat dit in België ge­kocht vuurwerk ge­vaarlijk is, acht de Commissie ten slotte niet in strijd met de goede smaak en het fat­soen, dit mede gelet op de subjectieve aard van dit criterium en het feit dat de filmpjes zijn be­doeld om op een opvallende en indringende wijze te waar­schu­wen voor de ernstige ge­va­ren van dit vuurwerk. De klacht treft derhalve geen doel.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken