a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2016/00577

Datum:

26-07-2016

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Propageren denkbeeld (ideele reclame)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de in de zendtijd voor de Rijksoverheid op Radio 1 uitgezonden commercial. Hierin wordt door de voice-over gezegd:

“In Nederland is discriminatie op welke grond dan ook niet toegestaan.” Vervolgens zeggen verschillende bekende Nederlanders, onder wie Sylvana Simons, hun naam en daarna de tekst: “Ik zet een streep door discriminatie”. De commercial wordt afgesloten door de voice-over die zegt: “Zet zelf ook een streep door discriminatie. Kijk op discriminatie.nl”.

 

De klacht

In de radiocommercial zegt onder andere Sylvana Simons “Zet een streep onder racisme”. Klaagster stelt dat de recent extremistische ontwikkelingen van de zienswijze van Sylvana Simons met betrekking tot het koloniale verleden van Nederland, haar onverzoenlijke houding ten aanzien van het ‘Zwarte Pietendebat’ en haar ontkenning van de Armeense genocide, alsmede haar lidmaatschap van de Tweede Kamerfractie van de politieke partij Denk, maken dat zij niet langer een betrouwbaar deelnemer is van de ideële reclameboodschap, die gericht is tegen elke vorm van racisme. Dat Sylvana Simons pleit tegen racisme noemt klaagster een gotspe, nu zij blijk geeft van racisme tegenover de blanke Nederlander en de Armeense gemeenschap. Klaagster meent dat de reclame “wegens valse voorwendselen” moet worden aangepast of verwijderd.

 

Het verweer

In de eerste plaats maakt adverteerder enkele constateringen van feitelijke aard. De strekking van de commercial is niet “zet een streep onder racisme”, zoals klaagster stelt, maar “zet een streep door discriminatie”. Mevrouw Simons is (nog) geen lid van de Tweede Kamerfractie van Denk. Pas op 18 mei 2016 heeft mevrouw Simons publiekelijk aangekondigd zich aan te sluiten bij de politieke beweging Denk, dat wil zeggen negen maanden na de opname van de commercial (op 20 augustus 2015) en vier dagen voor de laatste uitzending van de commercial (op 22 mei 2016). Mevrouw Simons heeft destijds op persoonlijke titel en geheel belangeloos haar medewerking verleend en niet als vertegenwoordiger van een organisatie of Tweede Kamerfractie. De opvattingen en uitlatingen van mevrouw Simons, waaraan klaagster kennelijk aanstoot neemt, zijn in de commercial niet geuit.

Voorts voert adverteerder aan dat de radiocommercial de luisteraar aanspoort om zelf discriminatie te bestrijden en in verband daarmee op de website discriminatie.nl te kijken. Deze website is bedoeld als meldpunt voor discriminatie. Van onjuiste of misleidende informatie en van “valse voorwendselen” is hierbij geen sprake. Dat klaagster mevrouw Simons zelf racisme toedicht vanwege vermeende uitlatingen buiten het kader van de commercial, kan ook verder niet tot het oordeel leiden dat de commercial in strijd is met de Nederlandse Reclame Code.

 

Het oordeel van de voorzitter
De radiocommercial bevat een oproep aan de luisteraar om, net als de in de commercial te horen bekende Nederlanders die zeggen “Ik zet een streep door discriminatie”, ook zelf een streep te zetten door discriminatie en daartoe te kijken op de website discriminatie.nl.

Dat klaagster van mening is dat Sylvana Simons er opvattingen op na houdt die door klaagster als racistisch worden bestempeld, betekent niet dat de commercial, waarin deze opvattingen niet worden geuit, om die reden in strijd is met de Nederlandse Reclame Code.

Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken