a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2018/00446

Datum:

20-06-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een radio- en televisiecommercial en de website van het Aidsfonds. De televisiecommercial begint met de boodschap dat elke dag in Rusland 80 mensen sterven aan aids. Vervolgens wordt meegedeeld dat Poetin in plaats van “de held uit te hangen voor de camera” beter aids kan bestrijden in Rusland omdat dat “pas echt stoer” is. Daarbij zijn beelden van Poetin in ijshockeytenue en outdoor kleding te zien. De commercial eindigt met de boodschap: “Roep Poetin op tot actie en onderteken de petitie vandaag nog”. Een vergelijkbare boodschap staat op de website van het Aidsfonds en wordt meegedeeld via een radiocommercial en de Facebookpagina van adverteerder.

 

De klacht

Klaagster vindt het kwalijk dat adverteerder uitsluitend Poetin aanvalt en zich met een bepaald dedain uitlaat over deze persoon. Heel Rusland is verantwoordelijk voor hoe dit land met aidspatiënten omgaat en niet alleen het staatshoofd. In feite bedrijft adverteerder politiek. Daarbij doet adverteerder statements die niet voor klaagster te controleren zijn.

 

Het oordeel van de voorzitter

De uitingen verkondigen het denkbeeld dat actie dient te worden ondernomen om aids in Rusland terug te dringen en roepen in verband daarmee op tot het ondertekenen van een aan Poetin gerichte petitie. Aan adverteerder dient voldoende ruimte te worden gelaten voor het verspreiden van dit denkbeeld, gelet op de ruime vrijheid van meningsuiting die bij dergelijke uitingen geldt. Met inachtneming hiervan acht de voorzitter het toelaatbaar dat adverteerder zich in de onderhavige reclame-uitingen met haar boodschap tot Poetin persoonlijk richt. Duidelijk is dat adverteerder op deze wijze Poetin als staatshoofd wil aansporen het voortouw te nemen bij het bestrijden van aids in Rusland. Nu de reclame-uitingen ook verder de grens van het toelaatbare niet te buiten gaan, wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken