a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2023/00215

Datum:

11-07-2023

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.vvd.nl voor zover hierop ten tijde van het indienen van de klacht stond: “Doen wat nodig is”.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

Adverteerder heeft als slogan “Doen wat nodig is”. Adverteerder maakt dit echter niet waar. Klager noemt voorbeelden waaruit dit volgens hem blijkt, zoals de problemen van de toeslagenouders en de aardbevingsschade in Groningen. Dat de uiting van politieke aard is, wil niet zeggen dat men op grond van de vrijheid op meningsuiting mag liegen. Er is sprake van kiezersbedrog en dus niet toegestane reclame. Dat adverteerder de slogan “Doen wat nodig is” combineert met andere uitingen, maakt alles nog misleidender.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is gericht tegen een uiting die  onmiskenbaar politiek van aard is. Bij de beoordeling van een dergelijke uiting geldt dat men op grond van de ruime vrijheid van meningsuiting een politieke mening duidelijk moet kunnen maken. Politieke partijen behoeven zich daarbij niet te beperken tot een strikt objectieve weergave van hetgeen zij stellen in de politiek te hebben bereikt en nastreven. Algemeen bekend is dat geen enkele politieke partij in Nederland de absolute meerderheid heeft en in staat is hetgeen zij wenst zonder enig compromis te realiseren, waardoor onvermijdelijk discrepantie zal bestaan tussen datgene wat een partij nastreeft en datgene wat zij politiek kan realiseren. Ook verder kan het niet juist worden geacht om bij een politieke partij te toetsen of en in hoeverre zij waarmaakt wat zij als politieke slogan in reclame-uitingen verkondigt. Een andersluidend oordeel zou resulteren in een ontoelaatbare beperking van de vrijheid van meningsuiting van politieke partijen. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken