a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2017/00125/A

Datum:

23-03-2017

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Uitgeven

Motivatie:

Herkenbaarheid reclame

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de door klager ontvangen mailing, bestaande uit een envelop en een brief, geadresseerd “Aan de bewoner(s) van dit pand” gevolgd door klagers adres.

Op de envelop, tegen een oranje achtergrond, staat boven het venster “Maak snel open!” en onder het venster: “Oproep voor alle stemgerechtigden. Kiezen was nog nooit zo belangrijk”.

Naast laatstgenoemde tekst staat een op een wapenschild lijkende afbeelding.

Op de voorzijde van de envelop wordt met een pijltje en de tekst “Gratis politiek kwartetspel met 44 unieke spotprenten. Ga naar krant.nl” verwezen naar een door het venster zichtbaar kaartje. Op het kaartje zijn onder de kop “15 maart verkiezingen” twee (strip)figuurtjes afgebeeld. Op de vraag van het ene figuurtje: “Hoe kom ik er in hemelsnaam achter wat ik moet stemmen?” antwoordt het andere figuurtje: “Simpel: 4 weken de krant plus het politiek kwartet”.

Op de achterzijde van de envelop staat: “Maak snel open!”

Bovenaan de brief staat: “Kies nú voor het verkiezingsabonnement: 4 weken voor maar € 1 per week”.

 

De klacht

Omdat op de envelop staat “Oproep voor alle stemgerechtigden” en door het venster is te lezen “15 maart verkiezingen” wordt geïnsinueerd dat het gaat om de stempas (of in ieder geval heel belangrijke post) voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de oranje achtergrond staat een wapen dat volgens klager op het eerste gezicht sprekend lijkt op dat van de Tweede Kamer en waarvan “alleen onder een vergrootglas” blijkt dat de tekst is aangepast naar “Verkiezingsabonnement 2017”. De inhoud van de uiting is echter puur commercieel. Klager vindt dat de afzender van de uiting misbruik maakt van de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen om zo haar product aan de man te brengen.

 

Het verweer

Adverteerder betwist gemotiveerd dat de uiting de indruk wekt van een stempas of een officieel schrijven van de overheid. Voor zover nodig voor de beslissing wordt hierop ingegaan in het hiernavolgende oordeel van de Commissie.

 

Het oordeel van de Commissie

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat deze volgens hem de misleidende indruk wekt een officiële oproep van de overheid voor alle stemgerechtigden voor de Tweede Kamerverkiezingen te zijn in plaats van een commerciële uiting, zoals in werkelijkheid het geval is. Deze klacht kan naar het oordeel van de Commissie niet slagen. Reeds uit de envelop blijkt voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat sprake is van een reclame-uiting en niet van officiële post van de overheid betreffende de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De Commissie doelt hierbij op de adressering “aan de bewoner(s) van” in plaats van op naam van de stemgerechtigde, de tekst “Gratis politiek kwartetspel met 44 unieke spotprenten. Ga naar krant.nl”, het door het venster van de envelop duidelijk zichtbare kaartje dat kennelijk deel uitmaakt van dit politieke kwartetspel, en de op het kaartje staande tekst “Simpel: 4 weken de krant plus het politieke kwartet”. Het op de envelop afgebeelde wapen met leeuw en kroon zal de gemiddelde consument ook niet op het verkeerde been zetten, nu op het wapen staat: “Verkiezingsabonnement 2017”, en de leeuw een krant vasthoudt. In de brief wordt vervolgens toegelicht dat men bij het ‘verkiezingsabonnement 2017’ vier weken een krant naar keuze ontvangt voor € 1,- per week, met daarbij het gratis politiek kwartet.

Gelet op het voorgaande is de Commissie van oordeel dat voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk is dat de uiting een reclame-uiting betreft die niet van de overheid afkomstig is. De klacht wordt daarom afgewezen.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken