a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

uitgeven/uitzenden

Dossiernr:

2012/00911

Datum:

21-11-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

uitgeven/uitzenden

Motivatie:

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden uiting

 

Het betreft een uitklapbare kleurenposter uit de Quote van september 2012, waarop de lijsttrekker van de SP wordt afgebeeld met hoofd en kleren bedekt onder het bloed en een kettingzaag in de hand. Naast de afbeelding staat in hoofdletters de tekst: “Als Roemer in het torentje belandt verhuizen wij naar Zwitserland”.

 

De klacht

 

Klager stelt, kort samengevat, dat de uiting in strijd is met de goede smaak en dat zij appelleert aan gevoelens van angst.

 

Het verweer

 

Verweerder stelt dat de ‘anti-Roemerposter’ een visueel onderdeel is van een redactioneel artikel, en op geen enkele manier kan worden gezien als een advertentie of reclame. De beeltenis van Roemer met kettingzaag, zoals afgebeeld op de poster, is evident satirisch en kan derhalve niet in strijd worden geacht met het fatsoen of goede zeden

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de Commissie de klacht zal afwijzen. Hij overweegt daartoe het volgende.

De voorzitter is van mening dat voor het gemiddelde publiek voldoende duidelijk is dat de poster niet moet worden beschouwd als reclame-uiting, maar als satirisch bedoelde redactionele illustratie van verweerder, mede vanwege de voor dat blad herkenbare stijl en politiek getinte inhoud. Nu de uiting bovendien louter lijkt bedoeld om de mening van de lezers weer te geven, en niet als aanprijzing van een denkbeeld door of ten behoeve van verweerder, valt de poster niet aan te merken als een reclame-uiting in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclamecode (NRC).

 

Nu de poster niet kan worden aangemerkt als reclame-uiting, komt de voorzitter aan de beoordeling van de overige onderdelen van de klacht niet meer toe.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken