a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0041

Datum:

27-03-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie in een folder van Gezond & Wel Gezondswinkel voor Herbatint haarverf waarin onder ander staat: “Puur plantaardig”.

De klacht

Het product is niet “puur plantaardig”, omdat er onder andere in zit: propylene glycol, 2-methylrecorcinol, 4-chlororecorcinol, 2-amino-3-hydroxipiritrine en p-phenylenediamine. Dit zijn absoluut geen plantaardige ingrediënten maar chemicaliën die bij veel consumenten allergische reacties en irritaties kunnen veroorzaken. De uiting is dus misleidend.

Het verweer

De uiting is door de importeur beschikbaar gesteld. Verweerder betreurt het dat de uiting niet voldoet aan de Nederlandse Reclame Code. De importeur is hierop aangesproken en er is een nieuwe advertentie gemaakt.

De repliek

In de nieuwe advertentie wordt gesproken van een “unieke superveilige formule” en “geen huidirritaties”. Dit kan de importeur nooit waarmaken, gelet op de ingrediënten.

De dupliek

De klacht betrof de mededeling “puur plantaardig”. Deze komt niet meer in de nieuwe advertentie voor.
De importeur is verantwoordelijk voor de uiting, niet verweerder.

Het oordeel van de Commissie

Omdat verweerder de advertentie heeft geplaatst, geldt hij ter zake als adverteerder ook al heeft hij de tekst aangeleverd gekregen van de importeur.

Onderwerp van de klacht is de advertentie als genoemd onder 2 en niet de ter informatie door verweerder overgelegde nieuwe uiting.

Naar verweerder niet heeft weersproken, is het product niet “puur plantaardig”. Gelet hierop bevat de uiting onjuiste informatie als bedoeld in artikel 8.2 NRC (nieuw) die de gemiddelde consument ertoe kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen waardoor de uiting misleidend is. Misleidende reclame is oneerlijk als bedoeld in artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt verweerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken