a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2014/00589

Datum:

08-09-2014

Uitspraak:

klachtengeld (niet verschuldigd)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

 De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website www.lederland.nl. Daarin staat onder meer: “lederen loungebank Albufera”, waarbij staat vermeld: ”leren 4 zitsbank (3 kussens) vanaf € 2.875,00 voor € 2.595,00”. Naast de afbeelding van voornoemde bank staan de ‘vanaf prijzen’ per afmeting vermeld. Bij de omschrijving staat onder meer: “Het leer zoals getoond is fluweelzacht en neemt direct de temperatuur van uw huid aan. Het is een puur natuur stuk leer. De levenstekens mogen zichtbaar zijn”.

De klacht

De op de website van adverteerder getoonde bank is uitgevoerd in Saida-leer en opengewerkte naad. Klaagster vindt het misleidend dat de meerprijs van zowel de leersoort als de opengewerkte naad niet in de getoonde prijs is verwerkt. De werkelijke prijs van de bank in de uitvoering zoals afgebeeld op de website bedraagt € 3.235,00 en niet € 2.595,00, zoals op de website is vermeld.

Het verweer

Lederland toont op haar website showmodellen met – over het algemeen – luxere leerkwaliteiten die niet altijd onder de ‘vanaf’ prijscategorie vallen. De website van Lederland is bedoeld om klanten in de basis te informeren over mogelijkheden (in onder andere kwaliteiten van leer) en klanten vervolgens in de winkel uitgebreid te adviseren over de vele mogelijkheden en eigenschappen. De prijzen en omschrijvingen op haar website zijn correct weergegeven nu het om “vanaf prijzen” gaat. Daarom dient de klacht te worden afgewezen.

Het oordeel van de Commissie

1. De Commissie begrijpt de klacht aldus, dat volgens klaagster de onderhavige uiting misleidend is omdat hierin de indruk wordt gewekt dat de lederen 4 zitsbank van het type Albufera zoals getoond op de website verkrijgbaar is voor een bedrag vanaf € 2.595,00, terwijl de werkelijke prijs van deze bank aanzienlijk hoger ligt.

2. Niet in geschil is dat de op de website getoonde bank is uitgevoerd in een luxe leersoort en met opgewerkte naad, hetgeen opties zijn waarvoor Lederland een meerprijs berekent. Naast de afbeelding van de bank staat dat deze verkrijgbaar is vanaf € 2.595,00. Daarbij wordt niet vermeld dat deze bank is getoond in een luxe uitvoering en dat de meerprijsopties nog niet in de “vanaf prijs” zijn verdisconteerd. De Commissie is van oordeel dat Lederland hierdoor ten onrechte de indruk wekt dat de bank in deze (luxe) uitvoering verkrijgbaar is vanaf € 2.595,00, temeer omdat zij in de omschrijving bij de bank verwijst naar de luxe leersoort: “het leer zoals getoond is fluweelzacht…”., terwijl de werkelijke prijs van de bank in deze uitvoering aanzienlijk hoger ligt.

3. Op grond van vorenstaande is de Commissie van oordeel dat er geen juiste informatie is verstrekt over de prijs als bedoeld onder d van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. Voorts is de uiting in strijd met de Algemene Aanbeveling onder i: “afbeelding van het aangeboden product” van de NRC nu de afbeelding van de bank niet exact hetzelfde weergeeft als hetgeen in de omschrijving wordt geadverteerd.

4. Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie acht op grond van het voorgaande de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC en de Algemene Aanbeveling onder i van de NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken