a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00544/A

Datum:

08-08-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft de volgende abriposters voor Radio 538:

een poster waarop een vrouw in bikini en een man zijn te zien. De man draagt een (opblaasbare) gettoblaster voor zijn heupen,
een poster waarop twee vrouwen in bikini te zien. De ene vrouw houdt haar hand op de bil van de andere vrouw. De vrouwen houden een (opblaasbare) gettoblaster voor een deel van hun hoofden en bovenlichamen.

 

De klacht

Zowel (jong)volwassenen als kinderen worden ongewenst en ongevraagd geconfronteerd met seksueel prikkelende beelden, die ongewenste (seksuele) gevoelens kunnen losmaken.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is gericht tegen reclame-uitingen die als thema “zomer” vermelden. In verband daarmee zijn in de eerste uiting een vrouw in bikini en een man te zien. De man draagt een gettoblaster voor zijn heupen en kijkt naar beneden terwijl hij lacht. De indruk wordt gewekt dat de man naakt is. De vrouw strekt haar arm uit en haar hand is achter de gettoblaster niet zichtbaar. In de tweede uiting zijn twee vrouwen in bikini te zien die elkaar lijken te zoenen, terwijl de ene vrouw haar hand op de bil van de andere vrouw houdt.

Hoewel de voorzitter er begrip voor heeft dat niet iedereen de wijze, waarop adverteerder aldus het thema “zomer” uitbeeldt, zal kunnen waarderen, zijn de uitingen, nu daarin geen expliciet bloot wordt getoond in combinatie met seksuele handelingen, niet van dien aard dat deze de grenzen van het toelaatbare in de zin van artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code te buiten gaan, ook niet voor zover deze door kinderen worden gezien.

Om die reden wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken