a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00544

Datum:

01-08-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclame-uiting voor Radio 538 op nu.nl die als thema “zomer” vermeldt en waarin een vrouw in bikini en een man zijn te zien. De man draagt een gettoblaster voor zijn heupen.

 

De klacht

De reclame is “ongepast seksueel suggestief” en heeft geen betrekking op het aangeprezen product, Radio 538. Het lijkt alsof de vrouw het geslachtsdeel van de man betast. Er is geen andere functionele reden waarom de vrouw haar hand zo houdt. Daarbij lijkt de man geen zwembroek aan te hebben. Hij kijkt naar beneden en lijkt het op prijs te stellen dat de vrouw hem mogelijk bij zijn geslachtsdeel aanraakt. Niet omdat hij naar Radio 538 luistert. Adverteerder maakt daardoor op niet passende wijze reclame voor Radio 538.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is gericht tegen een reclame-uiting die op nu.nl was te zien en die als thema “zomer” vermeldt. In verband daarmee zijn een vrouw in bikini en een man te zien. De man draagt een gettoblaster voor zijn heupen en kijkt naar beneden terwijl hij lacht. De indruk wordt gewekt dat de man naakt is. De vrouw strekt haar arm uit en haar hand is achter de gettoblaster niet zichtbaar. Hierdoor is niet duidelijk of zij met haar hand bepaalde handelingen uitvoert. Hoewel de voorzitter er begrip voor heeft dat niet iedereen de wijze waarop adverteerder aldus het thema “zomer” uitbeeldt zal kunnen waarderen, is de uiting niet van dien aard dat deze de grenzen van het toelaatbare in de zin van artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code te buiten gaat. De uiting toont geen expliciet bloot in combinatie met zichtbare seksuele handelingen. De voor de hand liggende suggestie dat de vrouw met haar hand de genitaliën van de man aanraakt, kan als platvloers worden opgevat, maar is onvoldoende om over het voorgaande anders te oordelen. Dat de afbeelding geen verband houdt met een radiozender, kan niet slagen. Het staat adverteerder vrij ter promotie van haar zender op de onderhavige wijze personen af te beelden in reclame. Om die reden wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken