a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2022/00544

Datum:

01-02-2023

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website van adverteerder (www.bandenconcurrent.nl), voor zover daarop staat: “Black Friday Super Sale. Nu: alle banden tegen kostprijs!”, in combinatie met de mededeling “Black Friday Super Sale” bij de aanbieding van de autoband “Hankook Ventus S1 evo3 (K127) Versterkt” voor € 161,29.

 

De klacht

Op 25 november 2022 (Black Friday) stond op de website van adverteerder dat alle autobanden in de aanbieding zijn. Klager heeft een bepaalde autoband op het oog die al maandenlang dezelfde prijs heeft. In zijn klacht noemt klager in dit verband de band “Hankook s2 evo”, in de ter onderbouwing van zijn klacht overgelegde screenshots heeft hij de band “Hankook Ventus S1 evo3 (K127) Versterkt” aangekruist. Klager heeft met de aanschaf van de banden bewust gewacht tot Black Friday. Hoewel ook bij de gewenste band de mededeling “Black Friday Super Sale” staat, is de genoemde prijs van € 161,29 gelijk aan de voorheen geldende prijs. Toen klager hierover per e-mail bij adverteerder navraag deed, werd hem aanvankelijk meegedeeld dat de door klager gekozen band niet was geselecteerd voor Black Friday en dat het Black Friday-label automatisch op de website was toegevoegd. Vervolgens heeft klager geconstateerd dat op de website bij de aanbieding van de Hankook S1 evo3 band bij de geldende prijs van € 161,29 de doorgestreepte prijs € 201,99 is toegevoegd. Hierdoor lijkt het alsof deze band ook in de sale is, terwijl dat niet het geval is, aldus klager.

 

Het verweer

Het is adverteerder niet geheel duidelijk over welke autoband de klacht gaat, nu in de klacht staat “Hankook s2 evo”, maar in de overgelegde screenshots wordt verwezen naar de volgens adverteerder “hele andere band” Hankook Ventus S1 evo3 (K127) 245 35 R20 95Y. Adverteerder gaat ervan uit dat de klacht laatstgenoemde band betreft. De prijs van deze band is nooit € 201 geweest, zoals klager stelt. Op de website heeft de band de afgelopen periode de volgende prijzen gehad:

Begin oktober: € 158,39
Begin november: € 156,99
Bij het begin van de Black Friday actie (11 november): € 155,39
Op 25 november (ochtend en middag): € 161,29
Vanaf 27 tot 29 november (einde acties): € 154,99
Vanaf 30 november: € 160,79.

De band is tijdens de Black Friday acties bijna altijd goedkoper geweest dan in oktober en de prijs zou zonder de acties zeker hoger zijn geweest dan nu het geval was.

Als achtergrondinformatie deelt adverteerder mee dat zij de banden rechtstreeks naar de klanten levert vanuit diverse groothandels. Wanneer bepaalde banden bij een groothandel niet meer te verkrijgen zijn, wordt overgeschakeld naar een andere groothandel. Per groothandel kunnen de verkoopprijzen echter verschillen, waardoor adverteerder soms ook genoodzaakt is haar prijzen aan te passen.

 

Het oordeel van de voorzitter

1) De voorzitter stelt voorop bij zijn beoordeling ervan uit te gaan dat de klacht betrekking heeft op de aanbieding van de autoband “Hankook Ventus S1 evo 3 (K127) Versterkt” (hierna: Hankook S1 evo3), nu klager hiervan – in tegenstelling tot de ook genoemde band “Hankook s2 evo”- screenshots heeft overgelegd. Adverteerder heeft het verweer eveneens beperkt tot eerstgenoemde band.

2) De voorzitter vat de klacht zo op dat klager de uiting “Black Friday Super Sale. Nu: alle banden tegen kostprijs!” misleidend vindt, omdat voor de Hankook S1 evo 3 autoband, waarbij nogmaals staat “Black Friday Super Sale”, volgens hem geen actieprijs geldt.

De voorzitter overweegt als volgt.

3) Op grond van de mededelingen “Black Friday Super Sale” en “Nu: alle banden tegen inkoopprijs!” zal de gemiddelde consument verwachten dat tijdens de Black Friday actie voor alle banden aanbiedingsprijzen gelden die lager zijn dan de voorafgaand aan de actie gehanteerde reguliere prijzen. De stelling van klager dat dit op vrijdag 25 november 2022 (de ‘echte’ Black Friday) niet gold voor de band Hankook S1 evo3 is in feite door adverteerder bevestigd. Uit de in het verweer opgenomen prijsontwikkeling blijkt immers dat deze band voorafgaand aan de (kennelijk meerdaagse) Black Friday actieperiode € 158,39 (oktober) respectievelijk € 156,99 (november) kostte, terwijl de prijs van de band op vrijdag 25 november € 161,29 bedroeg. Dat de band zonder de Black Friday Super Sale zeker duurder zou zijn geweest, zoals bij verweer is gesteld, blijkt niet uit de uiting en is overigens door adverteerder niet aannemelijk gemaakt.

4) Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de gemiddelde consument door de uiting “Black Friday Super Sale. Nu: alle banden tegen kostprijs!” en de bij de aanbieding van de Hankook S1 evo 3 herhaalde mededeling “Black Friday Super Sale” op het verkeerde been wordt gezet ten aanzien van het prijsvoordeel dat tijdens Black Friday kan worden behaald. Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe kan worden gebracht een besluit te nemen over een transactie – de aanschaf van deze band – dat hij anders niet had genomen, is de bestreden uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Dit betekent dat sprake is van oneerlijke reclame in de zin van artikel 7 NRC.

5) Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken