a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2023/00299

Datum:

21-06-2023

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van HelloTV waarin een inbraak in een HelloTV winkel is te zien. De inbreker pakt een televisie om te stelen. Op dat moment wordt hij aangesproken door een verkoper die hem adviseert voor een andere televisie te kiezen. Daarop pakt de inbreker de andere televisie, Vervolgens zegt de verkoper dat adverteerder ook thuis installeert waarna de inbreker een adres in Budel noemt. Als de inbreker wegloopt, roept de verkoper: “Meneer, uw koevoet”.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

In de televisiecommercial worden Brabanders afgeschilderd als crimineel en dom. Een Brabander probeert namelijk een televisie te stelen, geeft zijn adres door en vergeet zijn koevoet. Dit werkt stigmatisering van Brabant en haar inwoners in de hand. Het doel van de reclame kan ook bereikt worden “met een niet-provincie geassocieerde figurant”. Klager acht de reclame in ieder geval in strijd met de artikelen 2 en 4 van de Nederlandse Reclame code. Dit zou nog veel duidelijker zijn als in de genoemde reclame niet een Brabander maar een allochtoon of buitenlander als diefachtig en dom karakter opgevoerd zou worden.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial is onmiskenbaar bedoeld om op een humoristische wijze het assortiment en de dienstverlening van adverteerder onder de aandacht van de consument te brengen. Onderdeel van het ludieke karakter van de televisiecommercial is dat de inbreker spontaan zijn adres noemt als de verkoper zegt dat adverteerder ook thuis installeert. Dat dit adres in Budel is gelegen, geeft geen aanleiding om te oordelen dat in de televisiecommercial specifiek Brabanders worden afgeschilderd als crimineel en/of dom. Nu ook verder de grenzen van het toelaatbare niet zijn overschreden, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken