a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2024/00142

Datum:

26-03-2024

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Hornbach waarin is te zien hoe een man uit een insectachtige cocon kruipt terwijl een slijmachtige vloeistof uit de cocon gutst. Vervolgens loopt de man, bedekt met de slijmachtige vloeistof die hij ook uitspuugt, verdwaasd rond tot hij mannen ziet die aan het tuinieren zijn en die hem vriendelijk groeten. Hij sluit zich vervolgens bij die mannen aan. Daarbij verschijnt in beeld de tekst: ”Ieder voorjaar een nieuw begin”.

 

Samenvatting van de klacht

De reclame is onsmakelijk en angstaanjagend voor kinderen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial bevat beelden die door veel mensen als onsmakelijk zullen worden beschouwd, met name door het opvallende gebruik van een slijmachtige vloeistof. Dit is echter niet genoeg om te oordelen dat daardoor de grenzen van het toelaatbare zijn overschreden. Het moet toelaatbaar worden geacht om op een opvallende wijze reclame te maken, ook indien de wijze waarop dit gebeurt als onsmakelijk kan worden ervaren.
Uit het geheel van de televisiecommercial blijkt overigens dat adverteerder met die beelden een eigen invulling wil geven aan het onder de aandacht brengen van haar tuinassortiment. Dit gebeurt op een wijze die onmiskenbaar humoristisch is bedoeld gelet op de absurde verhaallijn en bijpassende vrolijke muziek. Met inachtneming hiervan kan niet worden gezegd dat de televisiecommercial angstaanjagend is, ook niet voor zover deze door kinderen wordt gezien. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken