Samenvatting van de klacht
Klaagster heeft in 2020 een klacht ingediend tegen dezelfde afzender (Amersfoort Klussenbedrijf & Glazenwasserij) over het bezorgen van reclamedrukwerk ondanks de neeee-sticker. Deze klacht is gegrond verklaard. Toch heeft klaagster op 26 augustus 2021 wederom ongewenst reclamedrukwerk ontvangen van afzender. Klaagster wil dat dit stopt en dient daarom nog een keer een klacht in.
Het oordeel van de voorzitter
Klaagster maakt bezwaar tegen het feit dat afzender in augustus 2021 een flyer in haar brievenbus heeft bezorgd. Onweersproken staat vast dat de brievenbus van klaagster is voorzien van een Nee/Nee-sticker, waarop staat dat zij geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen. Dit maakt dat artikel 3.1. van de Code verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (Code VOR) is overtreden. Volgens dit artikel moet een afzender alle noodzakelijke maatregelen treffen om de naleving van de (op bijlage 1 bij de) Code VOR vermelde stickers te bereiken. Daar is in dit geval niet aan voldaan. Door het aanbrengen van een brievenbussticker geeft de bewoner immers te kennen geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te willen ontvangen.
Onbetwist staat vast dat adverteerder reeds eerder een aanbeveling van de voorzitter van de Reclame Code Commissie heeft gekregen. Mocht de voor de tweede keer gegeven aanbeveling eveneens niet worden opgevolgd, dan kan worden overwogen de volgende klacht aan de voltallige Reclame Code Commissie voor te leggen en kan de Commissie aan een aanbeveling een zogenaamd Alert verbinden. Dat wil zeggen er voor te zorgen dat de uitspraak onder de aandacht wordt gebracht van een breed publiek.
Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.
De beslissing van de voorzitter
Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met artikel 3.1 Code VOR. De voorzitter beveelt afzender aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden.