a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2023/00176

Datum:

14-06-2023

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarvan de gesproken tekst luidt: “Geld investeren en laten renderen? Investeren in zakelijke hypotheken is hét veilige alternatief voor beleggen in vastgoed en aandelen. Mogelijk ontzorgt en biedt een rendement tot 7,5% per jaar. Mogelijk.nl.”
In beeld verschijnen intussen de volgende teksten: “zakelijke hypotheek”, “eerste recht van hypotheek”, “7,5% per jaar” en “mogelijk.nl”.  

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat daarin de volgens hem verplichte mededeling dat beleggen risico’s met zich brengt en een deelnemer zijn inleg kan verliezen ontbreekt.

 

Samenvatting van het verweer

Volgens adverteerder is zij niet verplicht tot een AFM-melding omdat het hier een zogenoemde ‘één-op-één investeringspropositie voor de zakelijke markt’ betreft. Omdat de boodschap gaat over investeren in het algemeen en niet specifiek over fondsbeleggen, is een banner met de door klager bedoelde waarschuwing niet verplicht. Om onduidelijkheid te voorkomen heeft adverteerder besloten om de banner voortaan wel toe te voegen.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de uiting wordt het investeren in zakelijke hypotheken aangeprezen. Volgens klager is hierbij een waarschuwing verplicht. De voorzitter oordeelt anders. Het gaat in dit geval om een specifieke vorm van investeren waarvan niet is gesteld of gebleken dat daarvoor een vergunning of ontheffing vereist is. Daarbij stelt adverteerder terecht dat het niet gaat om fondsbeleggen maar om een product dat in algemene zin wordt aangeprezen als “het veilige alternatief voor beleggen”. Het voorgaande impliceert dat de regelgeving ten aanzien van het benoemen van risico’s voor beleggen hier niet van toepassing is. Om die reden beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst op grond van het bovenstaande de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken