a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2023/00423

Datum:

26-10-2023

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een gesponsord bericht van Fisher Investments Nederland in de Nextdoor app. In dat bericht staat onder meer: “Ontdek welke pensioenblunders u moet vermijden wanneer u stopt met werken.” Hierna wordt gezegd dat men een gids kan bestellen om “blunders bij pensioenbeleggingen” te voorkomen en voor “periodieke inzichten” In de uiting staat een “Leer meer” link, Door hierop te klikken, opent een landingspagina waarop men een ‘pensioengids’ kan bestellen en waarop onder meer staat: “Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengsten van beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde financiële markten en internationale wisselkoersen.”

 

Samenvatting van de klacht

In de uiting ontbreekt ten onrechte een waarschuwing voor het risico van beleggen. Deze waarschuwing had niet pas zichtbaar mogen zijn na het klikken op de “Leer meer” link.

 

Samenvatting van het verweer

De uiting ziet (alleen) op de mogelijkheid om een gids aan te vragen met periodieke inzichten, en niet op een specifieke investeringsdienst of product. Hiervoor hoeven op grond van de toepasselijke regelgeving die in het verweer wordt genoemd, geen specifieke, verplichte waarschuwingen te worden opgenomen. De waarschuwing die in de landingspagina staat, is louter als extra disclaimer opgenomen en niet omdat de wet dit vereist. Daarnaast stelt adverteerder dat in een uiting die wordt geplaatst op Nextdoor te weinig ruimte is om een dergelijke disclaimer op te nemen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter gaat ervan uit dat de klacht alleen is gericht tegen het hierboven omschreven gesponsorde bericht in de Nextdoor app. In dat bericht wordt, zoals adverteerder terecht stelt, uitsluitend een gids aangeboden. Indien men de gids wil bestellen, ziet men de tekst waarin uitvoerig op de risico’s van beleggen wordt gewezen. De voorzitter oordeelt dat adverteerder daarmee, voor zover in het gesponsorde bericht al indirect reclame voor beleggingen zou worden gemaakt, de consument voldoende op de risico’s van beleggen heeft gewezen. De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken