a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Status:

Dossiernr:

2018/00711

Datum:

06-11-2018

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting in een reclamefolder van Blokker, waarin naast een afbeelding van een koolmonoxide- en een rookmelder de volgende tekst staat:

“Alecto

koolmonoxidemelder COA-26

alarmsignaal bij gevaarlijke concentraties koolmonoxide

· incl. alkaline batterijen

· snelle en eenvoudige montage

  art. nr. 4102248

35.99

17.99

GRATIS

ROOKMELDER SA-18
T.W.V. 6.99”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat de koolmonoxidemelder volgens hem geen € 35,99, maar € 21,99 kost, zoals uit de door klager overgelegde kassabon blijkt. Volgens klager heeft Blokker de prijs van de koolmonoxidemelder van € 21,99 naar € 35,99 verhoogd om de aanbieding voordeliger te laten lijken.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

In het assortiment van Blokker wordt onderscheid gemaakt tussen:

1. een set van de koolmonoxidemelder COA-26 en rookmelder SA-18 (normale prijs € 35,99);

2. een losse koolmonoxidemelder COA-26 (normale prijs € 21,99);

3. een losse rookmelder SA-18 (normale prijs € 6,99).

Blokker heeft een overzicht overgelegd, waaruit volgens haar blijkt dat de set de afgelopen twee maanden daadwerkelijk voor de prijs van € 35,99 is aangeboden en dat deze set op actiemomenten wordt afgeprijsd.

 

Repliek en dupliek

Volgens klager blijkt uit de reactie van Blokker dat € 35,99 niet de “normale prijs” is van de koolmonoxidemelder. Er is volgens klager daarom ook geen sprake van een “gratis” rookmelder.

Blokker heeft in dupliek laten weten dat zij bij haar eerdere verklaring blijft.

 

Het oordeel van de Commissie

In de uiting worden een koolmonoxidemelder type COA-26 en rookmelder type SA-18 van het merk Alecto samen, in een set, aangeboden met de tekst “van 35,99 voor € 17,99”.

De betreffende koolmonoxidemelder kost indien men hem “los” aanschaft € 21,99 zo blijkt uit de kassabon van klager en uit het verweer van Blokker. Nu in de uiting alleen de koolmonoxidemelder wordt aangeboden is de doorgestreepte “van” prijs van € 35,99  dus niet correct. Dat de consument bij aankoop van een koolmonoxidemelder daar gratis, dus zonder daar iets voor te hoeven betalen, een rookmelder bij krijgt maakt dat niet anders. De uiting bevat om die reden onjuiste informatie ten aanzien van de prijs en het bestaan van een specifiek prijsvoordeel als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de Commissie de uiting misleidend en om die reden oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Uit het verweer blijkt verder dat wanneer men de betreffende koolmonoxide- en rookmelder “los” van elkaar aanschaft, de prijs van de twee producten bij elkaar opgeteld € 28,98 (namelijk € 21,99 + € 6,99) is. Voor zover Blokker heeft willen betogen dat als de consument de rookmelder niet gratis zou krijgen, en hij zowel een koolmonoxidemelder als een rookmelder zou kopen terwijl er geen sprake van een aanbieding was, hem dat € 35,99 zou hebben gekost, is de uiting om dezelfde redenen  als hierboven genoemd misleidend, nu de prijs dan € 28,98 zou zijn.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken