a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2018/00727/A

Datum:

31-10-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial voor ledlampen. Daarin wordt volgens klager gezegd dat men met ledlicht van Lampdirect 50% op de energiekosten kan besparen.

 

De klacht

Klager stelt, samengevat, dat het onjuist is te stellen dat op de energierekening wordt bespaard. Er wordt op elektriciteit bespaard en niet op gas. Het verbruik van lampen in huis bedraagt volgens Duits onderzoek slechts 1,5% van het totale energieverbruik in een woning en hierop valt dus nauwelijks iets te besparen. Het energieverbruik voor verlichting is gestegen omdat men energiezuinige lampen laat branden. Dit is ook slecht voor mens en milieu.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager omschrijft in zijn klacht een radiocommercial waarin zou worden gezegd dat men met ledlicht van Lampdirect 50% op de energiekosten kan besparen. Voor zover aan de voorzitter bekend wordt in de radiocommercial  over een besparing op de bedrijfsverlichting gesproken. Daarnaast acht de voorzitter het voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat

als naar “energiekosten” zou worden verwezen, uitsluitend de kosten van elektriciteit worden bedoeld. Ledlampen werken immers op stroom, zodat met de besparing op energiekosten onmiskenbaar elektriciteit wordt bedoeld. Nu de uiting niet de suggestie wekt dat men door de ledlampen van adverteerder ook op zijn gasrekening bespaart, is de uiting niet misleidend. Dat de besparing volgens klager in vergelijking met het totale energieverbruik in de woning gering is, leidt niet tot een ander oordeel. Niet gesteld of gebleken is dat de in de uiting genoemde besparing op de stroomkosten van verlichting onjuist is. Adverteerder mag in de uiting op deze besparing wijzen. De overige aspecten die klager noemt, te weten het gedrag van de consument (onnodig laten branden van lampen) en de volgens hem nadelige effecten van bepaalde lampen op mens en milieu, laat de voorzitter buiten beschouwing nu in de uiting niet op deze aspecten wordt ingegaan. Deze aspecten staan ook verder niet in de weg aan de onderhavige aanprijzing waarbij slechts op een besparingsvoordeel op bedrijfsverlichting wordt gewezen. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken