a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2019/00477/B

Datum:

14-08-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial voor SodaStream, een combinatie van een apparaat dat water ‘sprankelend’ maakt en een plastic fles. Daarbij wordt gezegd: “Een druk op de knop en simpel kraanwater bruist”. Vervolgens wordt ingegaan op de bijbehorende fles door te zeggen dat deze herbruikbaar is en een groot aantal plastic flessen vervangt. Dit laatste wordt uitgebeeld door een grote zak gevuld met lege plastic flessen. Tot slot wordt gezegd: “Help mee aan een wereld zonder wegwerpplastic”, hetgeen ook als tekst in beeld verschijnt.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen de mededeling dat met een druk op de knop kraanwater bruist. Hiervoor is namelijk een gaspatroon nodig die € 34,95 kost en die regelmatig moet worden vervangen. Dit wordt niet vermeld. De herbruikbare fles zorgt voor milieuwinst maar het in de

atmosfeer brengen van extra CO2 natuurlijk niet. Ook in dat opzicht is sprake van misleiding.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial wordt een apparaat aangeprezen dat kraanwater kan doen bruisen. Dat, zoals klager stelt, hiervoor een gaspatroon van € 34,95 nodig is die regelmatig moet worden vervangen, is geen informatie die reeds in de televisiecommercial hoeft te worden vermeld. De televisiecommercial noemt geen prijzen maar toont slechts de mogelijkheden van het apparaat en het feit dat deze over een herbruikbare fles beschikt. Dat volgens klager door het apparaat CO2 in de lucht wordt gebracht, ontneemt adverteerder niet het recht erop te wijzen dat de fles herbruikbaar is.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken