a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2020/00245

Datum:

06-08-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft het aanbod van de “Grill Guru Kamado Classic Compact” in de AH Bonus folder van 28 april 2020 en op -op diezelfde datum- op de website en in de app van Albert Heijn.  

Deze grill wordt aangeboden voor “199,00” euro in plaats van de doorgestreepte prijs “349,00”.  

In de uiting op (in elk geval) de website staat:
“Dit product wordt aangeboden door 200 fahrenheit B.V.”.

Verder staat in die uiting, onder “Specificaties”:

“Afmetingen
• Hoogte incl onderstel 62 cm
• Doorsnede binnen/buiten 36/40 cm
• Hoogwaardig vuurvast keramiek RVS grillrooster
• Gietijzeren topschijf
• Poeder coated draagbaar frame met twee bamboe handvaten
• 033 cm grillopperviak
• 20 jaar garantie”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Toen klager de “Grill Guru Kamado Classic Compact” wilde kopen in de winkel, bleek dit product,  vanwege een online aanbieding, niet aanwezig. Met een medewerker bekeek klager online de specificatie. Deze was zeer beperkt, waarna beiden keken op de site van “Grill Guru”, omdat zij het product leveren, aldus klager. Op deze site staat een uitgebreide specificatie van de Grill Guru Compact, inclusief regenhoes, aspook en plate setter. De plate setter heeft men nodig voor de volledige werking van de Kamado, aldus klager.
Bij levering aan klager waren voornoemde 3 onderdelen niet aanwezig, waarop klager diverse keren mailde met Grill Guru. Zij antwoordde dat als de onderdelen niet op de site staan, deze er niet bij zijn, maar los besteld kunnen worden voor € 96,-. Verder mailde Grill Guru dat er op aanvraag van AH een uitgeklede versie is verkocht ten opzichte van de standaard versie.
 
Nu een en ander niet in de bestreden reclame is vermeld, vindt klager deze misleidend. Kort gezegd wordt hetzelfde product met dezelfde model/typenaam verkocht, maar worden daar 3 onderdelen ter waarde van € 96,- uitgehaald, om de prijs te laten zakken.
Verder heeft klager Hornbach en diverse BBQ zaken gebeld; overal spreekt men over de Grill Guru Compact inclusief 3 onderdelen met vraagprijzen tussen de € 259 tot € 399,-.
Naar de mening van klager had men in de reclame kenbaar kunnen maken dat de bestreden reclame een uitgeklede versie betreft of men had de naam van het product moeten wijzigen, zodat er geen link was met de Grill Guru Compact.
 

Het verweer van verweerder sub 1    

Het verweer wordt als volgt samengevat.

In de onderhavige actie wordt de Grill Guru Kamado Classic Compact (hierna: “het Product”) met een adviesprijs van € 349,- aangeboden voor een actieprijs van € 199,- Het product wordt verkocht door 200Fahrenheit B.V., tevens handelend onder de naam Grill Guru, via het Albert Heijn bonus programma. 

Het Product is aan klager geleverd conform de specificaties, vermeld in de reclame. Uit deze specificaties volgt niet dat er accessoires bij deze grill geleverd zouden worden. De “Grill Guru Kamado Classic Compact” is het instapmodel van de Grill Guru Kamado’s. Deze Kamado kan  compleet worden gemaakt met diverse accessoires. Een aantal accessoires, waaronder de plate setter, maakte ook deel uit van de onderhavige actie. Ter illustratie legt verweerder een kopie van de betreffende Bonus folder over. 
 
Voor het product geldt een adviesprijs van €349,-, dus een lagere prijs dan die van € 399,- die Grill Guru hanteert voor de Grill Guru Kamado Classic Compact inclusief de drie accessoires.
 
Het feit dat de Grill Guru Kamado Classic Compact op de site van Grill Guru en bij Hornbach voor een andere prijs wordt aangeboden inclusief regenhoes, aspook en platesetter, betekent niet de klant ervan uit zou mogen gaan dat de accessoires ook bij het aanbod van Grill Guru via het Albert Heijn Bonus programma inbegrepen zouden zijn.
Wat betreft klagers opmerking dat er 3 onderdelen uitgehaald zijn om zo de prijs te laten zakken, merkt verweerder het volgende op. De actieprijs van het product is € 199,-. De adviesprijs voor het Product waarbij de drie accessoires niet zijn inbegrepen is € 349,-. Er is dan ook daadwerkelijk sprake van een korting van € 150,-. Het feit dat Hornbach uiteindelijk (nog) een scherpere prijs hanteert, betekent nog niet dat het prijsvoordeel dat via het Bonus programma van Albert Heijn wordt aangeboden, misleidend zou zijn.

 

Het verweer van verweerder sub 2   

Het verweer is vrijwel identiek aan dat van verweerder sub 1, zodat voor een samenvatting van de inhoud verwezen wordt naar hetgeen hierboven onder “Het verweer van verweerder sub 1” is weergegeven.     

 

E-mail van 23 juni 2020 van het secretariaat van SRC

Het secretariaat heeft elk van beide verweerders, voor zover hier van belang, het volgende meegedeeld.

“ln de klacht schrijft klager dat de “plate setter nodig is voor de volledige werking van de Kamado”. ln het verweer bent u (beiden) niet op dit punt ingegaan, waardoor uit het verweer niet is af te leiden of dit accessoire essentieel is voor normaal gebruik van het product. Kunt u voor wat betreft de accessoires, met name met betrekking tot de plate setter, meedelen waarvoor deze zijn bedoeld, of deze essentieel zijn voor het gebruik van het product, en zo nee, waarom niet.”

 

Antwoord van verweerder sub 1
 
Via haar leverancier heeft verweerder vernomen dat de “plate setter” geen essentieel onderdeel is voor normaal gebruik van het product. De plate setter is een accessoire om indirect mee te garen. Door dit accessoire kunnen er functionalíteiten worden toegevoegd, naast de basisfunctionaliteiten.
 

Antwoord van verweerder sub 2

De plate setter is een accessoire om indirect mee te garen. Er zijn talloze voorbeelden van andere kamado bbq’s zonder plate setter, aldus verweerder. In dit verband verwijst zij door middel van  links naar websites van diverse aanbieders.  

 

Het oordeel van de voorzitter 

Klager vindt de bestreden uitingen misleidend, omdat daarin niet is vermeld dat de hierin aangeprezen “Grill Guru Kamado Classic Compact” niet de onderdelen regenhoes, aspook en plate setter bevat, welke onderdelen klager wel in de specificatie van de “Grill Guru Compact” op de site van “Grill Guru” (handelsnaam van verweerder sub 2) zag staan. Volgens klager heeft men de plate setter nodig voor de volledige werking van de Kamado. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.
 
Niet aannemelijk is geworden dat men de plate setter nodig heeft voor de werking van de Grill Guru Kamado Classic Compact Kamado; desgevraagd hebben beide verweerders
-samengevat- aan het secretariaat van SRC meegedeeld dat de plate setter niet essentieel is voor het gebruik van het product. Het gaat om een accessoire om indirect mee te garen, hetgeen een functionalíteit is, naast de basisfunctionaliteiten, aldus verweerder sub 1.
Het bovenstaande wordt naar het oordeel van de voorzitter bevestigd in het (aparte) aanbod van de “Grill Guru Plate Setter Compact” in de bij het verweer overgelegde en tevens door klager bestreden AH Bonusfolder, waarin staat:
“Wil je indirect koken zoals een hele kip of zalm roken, langzaam grote stukken vlees garen of spare ribs en pulled pork roosteren? Dan heb je de plate setter (heat deflector) nodig. Met deze keramische warmteplaat zorg je ervoor dat Grill Guru de werking van een oven krijgt”.
 
Gelet op het bovenstaande en nu niet is gesteld of gebleken dat in (één van) de drie door klager bestreden uitingen staat of wordt gesuggereerd dat de in dit geval aangeboden “Grill Guru Kamado Classic Compact”, met als prijs € 199,-, in plaats van € 349,-, voorzien is van een regenhoes, aspook en/of plate setter, acht de voorzitter de klacht ongegrond.
Dat de Grill Guru Compact elders, zoals op de website van “Grill Guru” en door Hornbach, wordt aangeboden inclusief voornoemde 3 onderdelen en met vraagprijzen tussen de € 259 en € 399,-, leidt niet tot een ander oordeel.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.   

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken