a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2021/00064

Datum:

10-03-2021

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Duracell waarin de nieuwe Duracell Optimum batterij wordt aangeprezen. In de televisiecommercial zijn beelden te zien van het (uit eerdere reclames) bekende roze konijn die een nieuw type batterij aanprijst en waarbij onder andere een speelgoedauto en een draadloze schroevendraaier te zien zijn. Door het konijn wordt het volgende gezegd:

“Mijn beste apparaten, ik heb belangrijk nieuws. Duracell gaat altijd al lang mee, maar nu willen we voor jullie ook topprestaties. De nieuwe Duracell Optimum laat jou harder rijden, speelgoedauto. En jou sneller draaien, schroevendraaier. Nieuwe Duracell Optimum, een grote sprong voor batterijen. Een nieuw tijdperk voor apparaten. En misschien een nieuwe tv-carrière voor mij, wie weet.”

Gedurende de televisiecommercial staan onderin beeld de volgende teksten, in kleinere letters:

van seconde 0 t/m seconde 8:  “EXTRA LEVENSDUUR VS. DE LAAGSTE GEMIDDELDE LEVENSDUUR IN DE 2015 IEC TEST (WWW.IEC.CH) OF GEEFT EXTRA KRACHT AAN EEN BREDE REEKS APPARATEN T.O.V. DE EERSTVOLGENDE BESTE DURACELL AA/AAA ALKALINE BATTERIJ. WWW.DURACELL.INFO”
van seconde 9 t/m seconde 14: “SPIN MASTER™ MONSTER JAM® GRAVE DIGGER® RC TRUCK, SCHAAL 1:24”
van seconde 15 t/m seconde 18: “BLACK + DECKER DRAADLOZE SCHROEVENDRAAIER – BCF601”
van seconde 19 t/m seconde 26: “EXTRA LEVENSDUUR VS. DE LAAGSTE GEMIDDELDE LEVENSDUUR IN DE 2015 IEC TEST (WWW.IEC.CH) OF GEEFT EXTRA KRACHT AAN EEN BREDE REEKS APPARATEN T.O.V. DE EERSTVOLGENDE BESTE DURACELL AA/AAA ALKALINE BATTERIJ. WWW.DURACELL.INFO”

 

De klacht

De mededelingen ‘dat een speelgoedauto harder rijdt, en een schroefmachine harder draait’, zijn volgens klager niet juist. Als de motortjes harder zouden draaien, dan zou de spanning hoger zijn. Klager gaat ervan uit dat uit een 1,5 volt batterij nog steeds 1,5 volt komt, anders zouden apparaten volgens hem kapot kunnen gaan. In de commercial zou aangegeven moeten worden dat er meer energie in de batterij zit, waardoor de speelgoedauto bijvoorbeeld langer blijft rijden, aldus klager.

 

Samenvatting van het verweer

De bestreden reclame-uiting heeft betrekking op een nieuw type batterij die Duracell op de markt heeft gebracht: Duracell Optimum. Het gaat om Alkaline AA en Alkaline AAA batterijen, waarbij een nieuwe technologie is toegepast. Door deze nieuwe technologie leveren deze batterijen extra kracht (in vergelijking met de beste normale Duracell alkaline batterijen) of tot 200% extra levensduur voor de Duracell Optimum Alkaline AA-batterijen (vergeleken met de minimale gemiddelde levensduur van batterijen uit de specifieke tests). De daadwerkelijke additionele levensduur of extra kracht verschilt per apparaat of gebruikspatroon.

Het kenmerkende van de door Duracell ontwikkelde technologie is dat de nominale spanning van de Duracell Optimum batterij weliswaar gelijk is aan de nominale spanning van de standaard andere Duracell alkaline batterijen, te weten 1,5 volt, maar dat de Duracell Optimum batterij bovenop zijn alkaline chemie een bijkomend actief ingrediënt bevat, waardoor deze een hogere werkspanning zal leveren. De werkspanning is de spanning die door de batterij wordt geleverd wanneer het toestel ‘aan’ staat. Door de hogere werkspanning kunnen de motoren sneller draaien. De batterij geeft extra vermogen aan een breed scala van apparaten in vergelijking met een normale Duracell alkaline batterij. Het voorgaande vertaalt zich onder andere door de stelling dat de Duracell Optimum “extra vermogen (geeft) aan de Black+Decker BCF601C-XJ draadloze schroevendraaier vergeleken met de op een na beste Duracell alkaline AA”.

Al de claims ten aanzien van de extra kracht zijn extern getest aan de hand van standaarden opgesteld door de International Electrotechnical Commission in Geneve, Zwitserland (“IEC”). De IEC-standaarden zijn internationaal gezien dé standaard voor technische experts en vormen de basis voor testen en certificeringen. Het feit dat uit de IEC-test is gebleken dat de Duracell Optimum batterij extra vermogen kan leveren, is ook de reden dat Duracell dit met zekerheid in haar reclame-uitingen kan stellen.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Klager maakt bezwaar tegen de televisiecommercial waarin de nieuwe Duracell Optimum batterij wordt aangeprezen met de mededeling dat deze nieuwe batterij een speelgoedauto harder laat rijden en een schroevendraaier harder laat draaien. Volgens klager zijn deze mededelingen onjuist.

2)  Deze klacht kan niet slagen. Adverteerder heeft uitvoerig toegelicht dat sprake is van een nieuw type batterij en dat door de toepassing van een nieuwe technologie de batterij extra kracht levert (in vergelijking tot de beste normale Duracell alkaline batterij) of tot 200% extra levensduur voor de Duracell Optimum Alkaline AA-batterij (vergeleken met de minimale gemiddelde levensduur van batterijen uit de specifieke tests). Adverteerder heeft naar het oordeel van de voorzitter voldoende aannemelijk gemaakt dat de spanning van de nieuwe batterij gelijk is gebleven, maar dat door de toevoeging van een bijkomend actief ingrediënt de batterij een hogere werkspanning en hierdoor daadwerkelijk extra vermogen kan leveren, zoals in de televisiecommercial wordt getoond.

3) Op grond van het vorenstaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken