a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2023/00251

Datum:

03-07-2023

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

Samenvatting van de klacht

Klagers hebben een neeee-sticker en hebben nu toch weer ongewenste reclame van Amersfoort Klussenbedrijf & Glazenwasserij in de brievenbus ontvangen. Eerst hebben klagers de klacht ingediend bij afzender, nu hier niet op is gereageerd, wordt een klacht ingediend bij de Stichting Reclame Code. In 2020 en 2021 hebben zij al soortgelijke klachten ingediend, die gegrond waren.  

Het oordeel van de voorzitter

1. Klagers hebben reclame van afzender in de brievenbus ontvangen.

2. De brievenbus van klagers bevat een neeee-sticker, waarop staat dat zij geen ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Dit maakt dat artikel 3.1. van de Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (Code VOR) is overtreden. Volgens dit artikel moet een afzender alle noodzakelijke maatregelen treffen om de naleving van de (op bijlage 1 bij de) Code VOR vermelde stickers te bereiken. Daar is hier niet aan voldaan. Door het aanbrengen van zo’n brievenbussticker geeft de bewoner te kennen geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te willen ontvangen. De klacht wordt toegewezen.

3. De voorzitter heeft in 2020 en 2022 afzender de aanbeveling gegeven niet meer op een dergelijke manier reclame te verspreiden. Ook toen hebben klagers ongewenste reclame in de brievenbus ontvangen. Als deze aanbeveling ook niet wordt opgevolgd, dan kan worden overwogen de volgende klacht aan de voltallige Reclame Code Commissie voor te leggen en kan de Commissie aan een aanbeveling een Alert verbinden. Dat wil zeggen dat de uitspraak onder de aandacht van een breed publiek wordt gebracht.

4. Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met artikel 3.1 Code VOR. De voorzitter beveelt afzender aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken