a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2023/00544

Datum:

22-11-2023

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van STAS waarin is te zien hoe een persoon twijfelt over de juiste hoogte waarop een schilderij dient te worden opgehangen. Hierna wordt onder meer gezegd: “Met de minirail van Stas hang je foto’s en schilderijen zonder gaten in de muur eenvoudig op.” Hierbij is te zien hoe een draad wordt versteld vanaf een aan het plafond bevestigde rail, waarna diverse schilderijen en foto’s op steeds andere hoogtes en plaatsen aan de muur worden getoond.

 

Samenvatting van de klacht inclusief de repliek

Adverteerder beweert dat men met haar systeem schilderijen en lijsten kan ophangen zonder gaten in de muur. Deze bewering is onjuist en geeft een verkeerd beeld. De draden worden gehangen in een rail. Ondanks dat deze rail weliswaar hoog en nabij het plafond kan worden gemonteerd, blijft het een feit dat voor het ophangen van het systeem wel degelijk gaten in de muur moeten worden geboord om het systeem te kunnen gebruiken. Dit wordt ten onrechte niet vermeld in de televisiecommercial. Pas nadat de ophangrail aan de muur is bevestigd, kunnen er koorden in de rail worden geschoven en kan het object aan deze draad worden opgehangen.

 

Samenvatting van het verweer inclusief de dupliek

In de televisiecommercial wordt de bewering gedaan dat met de minirail het ophangen van de objecten zelf kan zonder gaten in de muur te maken. Deze bewering is feitelijk juist. De minirail moet eerst aan de muur worden bevestigd. Adverteerder beweert nergens dat het railsysteem zonder gaten in de muur kan worden gemonteerd. Op de website van adverteerder wordt duidelijk gecommuniceerd dat de rail gemonteerd moet worden met schroeven.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is specifiek gericht tegen de volgende mededeling in de televisiecommercial: “Met de minirail van Stas hang je foto’s en schilderijen zonder gaten in de muur eenvoudig op.” Bij de vraag of de uiting door deze mededeling misleidend is, dient niet uitsluitend op deze mededeling te worden gelet, maar dient te worden getoetst aan de hand van de totale reclame-uiting en de context waarin bedoelde mededeling wordt gedaan. In dat geval blijkt dat de boodschap van de televisiecommercial als geheel is dat het aangeprezen ophangsysteem het mogelijk maakt om schilderijen en foto’s flexibel (op telkens wisselende hoogtes en plaatsen) aan de muur te bevestigen zonder hierbij steeds opnieuw gaten in de muur te hoeven maken. Daarbij komt het railsysteem in beeld en wordt getoond hoe men de draad vanaf de rail in hoogte kan verstellen. Weliswaar wordt niet gezegd dat men eerst de rail door middel van schroeven bovenaan de muur dient te bevestigen, maar naar het oordeel van de voorzitter zal de gemiddelde consument begrijpen dat de rail niet als draagsysteem voor diverse schilderijen en foto’s tegelijk kan functioneren zonder dat deze eerst met schroeven aan de muur is bevestigd. In die context acht de voorzitter het voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat adverteerder met de mededeling dat men met het aangeprezen systeem zonder gaten in de muur foto’s en schilderijen kan ophangen specifiek het flexibel kunnen ophangen van foto’s en schilderijen zelf bedoelt. Juist deze handeling staat in de televisiecommercial centraal. Op grond van het voorgaande kan de televisiecommercial niet misleidend worden geacht en beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken