a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2019/00003

Datum:

10-01-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie in een landelijk dagblad met de aanhef “Beste Nederlanders”. Hierin staat een door Mark Rutte ondertekende tekst die onder meer inhoudt: “Ik zie Nederland als een teer bezit dat van ons allemaal is. Een land dat niet perfect is maar waar we wel altijd stappen vooruit zetten.” Hierna wordt ingegaan op actuele gebeurtenissen en wordt opgeroepen “om samen dat broze bezit te beschermen”. In de uiting staat verder: “Vanavond om 17:55 op NPO1”. Van de uiting is een fotokopie aan deze beslissing gehecht.

 

Samenvatting van de klacht

De VVD plaatst een advertentie en gebruikt daarvoor de premier. Klager acht het een vorm van misleiding dat het ambt van premier wordt ‘gebruikt’ om Nederlanders naar de VVD te lokken. Daarnaast wordt in de advertentie de VVD niet genoemd. Ook politieke partijen

moeten duidelijk maken dat zij een advertentie plaatsen.

 

Het oordeel van de voorzitter

Naar het oordeel van de voorzitter zal de gemiddelde consument die de specifiek als advertentie aangeduide uiting leest, begrijpen dat deze niet door M. Rutte op persoonlijke titel is geplaatst. Uit de uiting als geheel blijkt immers duidelijk dat deze een politiek doel dient dat niet los kan worden gezien van de VVD. Algemeen bekend is dat M. Rutte politiek leider is van deze partij. In de uiting wordt ook niet naar M. Rutte verwezen als minister-president, maar wordt onmiskenbaar zijn visie verkondigd als politicus van de VVD. In de uiting wordt bovendien naar zendtijd voor politieke partijen op NPO1 verwezen. Op grond van het voorgaande treffen de bezwaren van klager geen doel en wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken