a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2019/00177

Datum:

14-03-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial van Wakker Dier waarin wordt gezegd: “O Albert Heijn. Wat zijn jullie toch goed bezig, Boodschappen bezorgen tot in de keuken. Nooit meer in de rij voor de kassa. En je kunt zelfs je eigen boodschappen scannen. Ja voor klanten hebben jullie het prima geregeld Albert Heijn. Maar voor de kippen ho maar. Want jullie lokken nog steeds met kiloknaller kip. En kiloknallers, dat kun je niet verkopen. Kijk op wakkerdier.nl.

 

Samenvatting van de klacht

Klaagster snapt wat adverteerder bedoelt, maar de reclame-uiting klopt niet. Met kiloknallers is niets mis. Wel is het fout indien dieren in de vleesindustrie worden gehouden onder ‘dier onwaardige omstandigheden’. Adverteerder koppelt een gebrek aan dierenwelzijn aan kiloknallers. Een gebrek aan dierenwelzijn zal ongetwijfeld vaak aan vele kiloknallers voorafgaan, maar dan moet dierenmishandeling en de vermoedelijke relatie tussen dierenmishandeling en kiloknallers wel worden vermeld. Nu dit niet gebeurt, is sprake van misleiding.

 

Het oordeel van de voorzitter

Adverteerder maakt in de radiocommercial bezwaar tegen de verkoop van ‘kiloknaller kip’. In de uiting trekt adverteerder daarbij een parallel met klanten voor wie het “prima geregeld” is, terwijl dit voor de desbetreffende kippen niet het geval is. Uit de uiting volgt voldoende duidelijk dat adverteerder met dat laatste in feite verwijst naar de leefomstandigheden van de kippen. De gemiddelde consument zal begrijpen dat de reclame-uiting ertoe strekt het welzijn te verbeteren van de kippen waarvan het vlees goedkoop wordt verkocht. Nu deze boodschap voldoende duidelijk is, kan van misleiding geen sprake zijn en beslist de voorzitter als volgt

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken