a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2022/00056

Datum:

10-03-2022

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

Samenvatting van de klacht

Klager stelt dat de bewuste flyer van Extinction Rebellion is gedeponeerd in zijn brievenbus, hoewel die voorzien is van een zogenaamde Nee/Ja-sticker. Ook na zijn beklag zegt Extinction Rebellion zich niet te hoeven  houden aan de wens van klager om geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te ontvangen.


Het oordeel van de voorzitter

Klager maakt bezwaar tegen het feit dat afzender in oktober 2021 een flyer in zijn brievenbus heeft bezorgd. Als onweersproken is komen vast te staan dat de brievenbus van klager is voorzien van een Nee/Ja-sticker in de zin van de Code VOR. Het betreft, naar de voorzitter aanneemt een sticker als vermeld in bijlage 1 bij de Code VOR. Met deze sticker wordt kenbaar gemaakt dat de bewoner geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wenst te ontvangen.

Dit maakt dat artikel 3.1 van de Code verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (Code VOR) is overtreden. Volgens dit artikel moet een afzender alle noodzakelijke maatregelen treffen om de naleving van de (op bijlage 1 bij de) Code VOR vermelde stickers te bereiken. Daar is in dit geval niet aan voldaan. Door het aanbrengen van een brievenbussticker geeft de bewoner immers te kennen geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te willen ontvangen.


 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met artikel 3.1 Code VOR. De voorzitter beveelt afzender aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken