a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2023/00100/A

Datum:

03-04-2023

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Herkenbaarheid adverteerder

Medium:

Radio

In de dossiers 2023/00100 en 2023/00100C is door Gendertwijfel beroep ingesteld.

 

De bestreden reclame-uiting

Het gaat om een radiocommercial van Gendertwijfel met de volgende tekst:

“Als moeder ben ik tegen de Transgenderwet. Mijn dochter kan zich registeren als man. Onze zoon als vrouw. Dit kan zelfs onder de zestien jaar. Geslacht is toch geen keuze?! Tweede Kamer stop de Transgenderwet. Kijk op Gendertwijfel.nl.”

 

De klacht

Klaagster hoorde op de radio een anonieme reclame tegen de Transgenderwet vanuit het perspectief van een moeder. Het is niet duidelijk wie of wat er achter deze reclame zit. Reclames moeten duidelijk maken van wie deze afkomstig zijn. Dit klemt des te meer, nu het volgens klaagster, in dit geval gaat om politieke beïnvloeding.

 

Samenvatting van het verweer

Aan het einde van de commercial wordt verwezen naar de website Gendertwijfel.nl. Wie naar de website gaat, ziet daar wie de ondertekenaars zijn van het manifest van Gendertwijfel en de campagne steunen.

 

De mondelinge behandeling

Het standpunt van adverteerder is ter zitting mondeling toegelicht. Voor zover nodig zal op de inhoud hiervan worden ingegaan in het oordeel van de Commissie. 

 

Het oordeel van de Commissie

1. De klacht gaat erom dat uit de bestreden radiocommercial niet volgt van wie deze commercial afkomstig is. Deze klacht slaagt niet.

2. Zoals adverteerder in het verweer aangeeft en tijdens de zitting nader heeft toegelicht, wordt in de radiocommercial (aan het einde) duidelijk verwezen naar de website. Dit door middel van de tekst “Kijk op Gendertwijfel.nl”. Deze verwijzing naar de website volstaat om duidelijk te maken van welke groepering de uiting afkomstig is, namelijk van ‘Gendertwijfel’. De website noemt bovendien diverse namen en een contactformulier. In dit verband wordt ook gewezen op de eerdere uitspraak van de (voorzitter van de) Commissie over eerdere uitingen van Gendertwijfel (kenmerk 2022/00413).

3. Gezien het voorgaande wijst de Commissie de klacht af.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken