a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2023/00107

Datum:

24-03-2023

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Propageren denkbeeld (ideele reclame)

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een abriposter van Forum voor Democratie (FvD) waarop bovenaan staat: “Stop woke-indoctrinatie”. Daaronder staat de foto van een meisje dat een regenboogvlag vasthoudt. Zij bekijkt drie personen die zijn gekleed in tuigjes met daaraan hondenriemen. Zij dragen hondenmaskers. Hieronder staat: “Kan gewoon” met daarbij de oproep om FvD te stemmen.

 

De klacht

De poster is opruiend en discriminerend tegenover homoseksuelen en andere LHBTI-mensen. Zij worden afgebeeld alsof ze een gevaar zijn voor kinderen. Ook worden zij gepresenteerd als een negatief stereotype.

 

Het oordeel van de voorzitter

Op de reclameposter wordt onmiskenbaar een politiek standpunt in verband met de komende verkiezingen verkondigd. Bij de beoordeling van een verkiezingsposter geldt dat men op grond van de ruime vrijheid van meningsuiting voor politieke partijen een politieke mening duidelijk moet kunnen maken. Om deze reden dient de toelaatbaarheid van de boodschap zeer terughoudend te worden getoetst. Dat in de reclame een mededeling wordt gedaan en daarbij gebruik wordt gemaakt van een illustratie die bij sommigen bezwaren zal kunnen oproepen, is op grond van het voorgaande onvoldoende om de uiting ontoelaatbaar te achten. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken