a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2023/00511

Datum:

19-10-2023

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Pensioenduidelijkheid.nl waarin wordt ingegaan op het nieuwe pensioenstelsel. In de televisiecommercial wordt onder meer gezegd: “De regels veranderen omdat we willen dat iedereen ook in de toekomst pensioen kan krijgen.” Daarbij verschijnt in beeld onder meer de tekst: “Een samenwerking van werknemers, werkgevers, pensioenuitvoerders en de overheid”.

 

Samenvatting van de klacht

In de televisiecommercial wordt gezegd dat het nieuwe pensioenstelsel tot stand is gekomen na afspraken die zijn gemaakt door werknemers, werkgever, pensioenverstrekkers en de overheid. Een afspraak is volgens klager gebaseerd op gelijkwaardigheid. Daarvan is hier geen sprake. Het nieuwe pensioenstelsel is opgelegd. Volgens klager moet dat dan als zodanig benoemd moeten worden om te voorkomen dat de televisiecommercial een ‘valse’ indruk wekt.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager stelt uitdrukkelijk dat in de televisiecommercial wordt gesproken over een ‘afspraak’. Dit berust op een onjuiste interpretatie van deze uiting, nu daarin wordt gesproken over een ‘samenwerking van werknemers, werkgevers, pensioenuitvoerders en de overheid’. Niet gebleken is dat deze omschrijving onjuist is. Nu de klacht op grond van het voorgaande niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken