a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Dossiernr:

2019/00284

Datum:

07-05-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Eneco in het kader van “Heel Nederland schakelt om”. Daarin wordt gezegd dat men via adverteerder kan omschakelen op zonne-energie.

 

De klacht

Klaagster maakt bezwaar tegen de scène in de televisiecommercial waarin is te zien hoe een jongetje vlees op een barbecue omdraait. Zij acht dit vreselijk gevaarlijk wegens het gevaar van brandwonden. Zij zal steun zoeken bij instellingen voor brandwonden om een lobby te starten tegen de televisiecommercial.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter heeft begrip voor het feit dat klaagster zich zorgen maakt over de beelden waarin is te zien hoe een jongetje vlees op een barbecue omdraait, dit wegens het gevaar van bandwonden. De scène is echter slechts kort in beeld en heeft in het geheel van de televisiecommercial, die gaat over de mogelijkheid om te schakelen op zonne-energie, geen relevante betekenis. Van de tele­visiecom­mer­cial gaat niet de bood­schap uit dat men het hier bedoelde gedrag zou moeten navol­gen. De televisiecommercial roept ook verder niet op tot onveilig gedrag. Op grond van het voorgaande zijn de grenzen van het toelaatbare niet overschreden en wordt de klacht afgewezen.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken