a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Dossiernr:

2023/00335

Datum:

29-08-2023

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Vertrouwen in reclame

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden uiting

Het betreft een televisiecommercial van Essent met de titel “Energie van vandaag”, waarin door de voice-over het volgende wordt gezegd:

“Vandaag de dag vraagt om energie van vandaag.
Hi! Goedemorgen!
Daarom steken wij elke dag de handen uit de mouwen.
Doei!
Met 100 jaar ervaring, deskundig en vol… energie helpen we dag in, dag uit, Nederland vooruit.
Essent. Energie van vandaag.”

Ondertussen zijn achtereenvolgens korte beelden te zien van medewerkers van Essent waarbij de wekker gaat, opstaan en vervolgens aan het werk gaan.

 

Samenvatting van de klacht

Adverteerder pretendeert dat zij al 100 jaar ervaring heeft en klanten helpt, maar dat is onmogelijk omdat de firma pas sinds 1999 bestaat. Na het wegvallen van PNEM/PLEM/MEGA is Essent in 1999 opgericht als energiebedrijf. Het is feitelijk onjuist dat men de jaren daarvoor aanmerkt als ervaring van Essent. Volgens klager is aldus sprake van misleiding.

 

Samenvatting van het verweer

Op de website van Essent staat de geschiedenis van Essent uitvoerig beschreven, vanaf het ontstaan in 1909 tot heden. Adverteerder heeft van deze webpagina een screenshot overgelegd. Daarop is de juridische tijdlijn van Essent en haar rechtsvoorgangers te zien. Deze informatie is mede publiekelijk toegankelijk via het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Adverteerder licht verder toe uit welke rechtsvoorgangers zij is voortgekomen. Als je de jaren die eerst NV PNEM en daarna Essent Retail Energie B.V. elektriciteit en gas tot op heden hebben geleverd, bij elkaar optelt, kom je uit op 127 jaar.

In de bestreden uiting geeft Essent aan dat sprake is van 100 jaar ervaring en deskundigheid om klanten vooruit te helpen met hun energiezaken. Hiermee geeft zij aan dat zij een betrouwbare en deskundige partij is. Essent zegt niet, zoals klager wel suggereert, dat Essent 100 jaar bestaat. Fusies, overnames en/of verandering van naam doet volgens adverteerder niets af aan de ervaring die aanwezig is bij het helpen van klanten met hun energiezaken.

 

Samenvatting van de repliek

Klager voert aan dat Essent over de jaren heen is ontstaan uit fusies van diverse maatschappijen. Door dit jaren terug uit elkaar halen en splitsen van bedrijven is de kennis waar naar wordt verwezen volgens klager verdwenen uit het bedrijf ‘Essent’.

In de bestreden uiting wordt duidelijk verwezen naar het aansluiten van elektra, gasinstallatie, zonnepanelen of het isoleren van huizen. Dat zijn volgens klager allemaal dingen die er pas de laatste jaren zijn bijgekomen, dus daar is geen 100 jaar ervaring mee.

Daarnaast wordt de aansluiting van elektra en onderhoud hiervan in Limburg gedaan door Enexis en niet door Essent. Voor gas is in dit verband ook sprake van betrokkenheid van andere firma’s.

 

Samenvatting van de dupliek

Adverteerder blijft bij haar oorspronkelijke verweer en dit verweer is volgens haar in lijn/analogie met de uitleg, interpretatie en beoordeling van de door eerder genoemde uitspraak (te weten dossier nr. 2021/00035/A CvB). Dat die uitspraak een andere branche dan de energiemarkt betreft, doet daar volgens adverteerder niet aan af.

 

Het oordeel van de voorzitter

1. In de bestreden commercial wordt onder meer gezegd: “met 100 jaar ervaring”. Klager maakt bezwaar tegen deze mededeling nu volgens hem Essent pas sinds 1999 bestaat. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.

2. De klacht treft geen doel. In verweer heeft Essent voldoende aannemelijk gemaakt dat de ontstaansgeschiedenis van Essent teruggaat tot 1909. Uit deze informatie blijkt dat Essent en haar rechtsvoorgangers altijd actief zijn geweest in de energiesector. Niet is gebleken dat in de beleving van de gemiddelde consument de wijzigingen die zich aldus ten aanzien het bedrijf hebben voorgedaan van dien aard zijn, dat niet langer sprake zou zijn van een bedrijf met 100 jaar ervaring, hetgeen door de gemiddelde consument ook zo begrepen zal worden en ook gezien kan worden als een verwijzing naar de rechtsvoorgangers van Essent. Dat in de commercial ook diensten worden getoond die 100 jaar geleden nog niet bestonden, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, doet aan het voorgaande niet af. De gemiddelde consument zal begrijpen dat de markt gedurende deze periode aan verandering onderhevig is.

3.  De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.
 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken