a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Opleidingen en cursussen

Dossiernr:

2024/00031

Datum:

14-02-2024

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Opleidingen en cursussen

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial waarin het volgende te horen is: 

“Wat Boertien Vergouwen Overduin betreft kan alles altijd beter
Leiderschap, communicatie en persoonlijke effectiviteit bijvoorbeeld
We zijn al bijna 50 jaar het trainingsinstituut van Nederland
Dus wil je echt beter worden in je werk?
Kijk dan op bvo.nl. Boertien Vergouwen Overduin
Best in class trainers sinds 1975.”

 

De klacht

In de radiocommercial wordt gesteld dat Boertien Vergouwen Overduin al 50 jaar trainingen/opleidingen verzorgt. Volgens klager bestaat dit bedrijf echter nog niet zo lang. Het bedrijf is ontstaan door het samengaan van Boertien met Vergouwen Overduin. Mogelijk zijn deze bedrijven afzonderlijk al 50 jaar als zodanig werkzaam, maar als samenvoeging niet.

 

Het verweer

Boertuin Vergouwen Overduin is inderdaad het resultaat van een fusie tussen de trainingsinstituten Boertien en Vergouwen Overduin in 2014. Met deze fusie is een nieuwe BV ontstaan, waarin de trainingsinstituten zijn voortgezet onder de naam Boertien Vergouwen Overduin. De aandeelhoudergroep heeft niet alleen de naam overgenomen, maar ook de werknemers, de klanten en alle activiteiten. Door een bundeling van de bestaande namen wordt duidelijk gemaakt dat de activiteiten worden voortgezet.

Boertien is midden jaren zeventig met haar trainingsactiviteiten gestart en Vergouwen Overduin in het begin van de jaren tachtig. De oprichters van beide instituten waren gerenommeerde autoriteiten in het trainingsvak, nu zij mede het trainingsvak in Nederland in die jaren groot hebben gemaakt. De radiocommercial omschrijft aldus de reële situatie.

 

Het oordeel van de voorzitter

Volgens klager is de mededeling “We zijn al bijna 50 jaar het trainingsinstituut van Nederland” over het bedrijf Boertien Vergouwen Overduin in de radiocommercial onjuist, omdat dit bedrijf is ontstaan uit een samenvoeging die op zichzelf staand nog niet zo lang bestaat. Niet in geschil is dat het huidige bedrijf Boertien Vergouwen Overduin is ontstaan uit het fuseren van de bedrijven ‘Boertien’ en ‘Vergouwen Overduin’ en dat deze bedrijven reeds bestonden in 1975. Uit het verweer blijkt dat na de fusie in 2014 is gekozen voor de naam ‘Boertien Vergouwen Overduin’ ter aanduiding van de gezamenlijke voortzetting van beide trainingsinstituten in één gezamenlijk trainingsinstituut. Nu de (trainings)activiteiten van de beide bedrijven kennelijk onveranderd zijn voortgezet met behoud van de oorspronkelijke werknemers en klanten, is niet gebleken dat de fusie van dien aard is dat in de ogen van de gemiddelde consument niet langer sprake zou zijn van dezelfde bedrijven. De voorzitter is daarom van oordeel dat sprake is van een voldoende directe voorzetting van de reeds opgerichte bedrijven om het bijna 50-jarige gezamenlijke bestaan daarvan te claimen. Om die reden kan de klacht niet slagen.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken