a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Overige (geen passende categorie)

Dossiernr:

2022/00211

Datum:

07-06-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Overige (geen passende categorie)

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk


Samenvatting van de klacht

 
Ondanks een neeee-sticker op zijn brievenbus heeft klager reclame van verweerder, in de vorm een folder, in zijn brievenbus ontvangen.

 
Samenvatting van het verweer
 
Verweerder bezorgt nooit ongevraagd reclamefolders. Wel liggen zijn folders in verzorgingshuizen, kerken en supermarkten, waar hiervoor ruimte is gecreëerd. Gelet op het voorgaande vindt verweerder het onacceptabel dat hem verspreiding van deur tot deur wordt verweten.
 

Samenvatting van de repliek

 
Klager heeft de folder wel degelijk in zijn brievenbus ontvangen. Hij denkt niet dat iemand deze vanuit een verzorgingshuis, kerk of supermarkt (die overigens niet in klagers buurt gelegen zijn) heeft meegenomen en in klagers brievenbus heeft gedeponeerd. Klager woont in een (particulier) appartementencomplex, dat geen verzorgingshuis is.   
 

Samenvatting van de dupliek

 
Verweerder handhaaft zijn standpunt; de bewuste folder is niet door hem bezorgd.
 

Het oordeel van de voorzitter

 
1.
De voorzitter begrijpt de klacht aldus, dat klager een reclamefolder van verweerder in zijn brievenbus heeft ontvangen, terwijl zijn brievenbus voorzien is van een Nee/Nee-sticker, waarop staat dat hij geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen in de zin van bijlage 1 bij de Code verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (Code VOR). De voorzitter oordeelt hierover als volgt.
 
2.
In artikel 1.1 onder D van de Code VOR is “ongeadresseerd reclamedrukwerk” gedefinieerd als:
“Reclamedrukwerk en/of samples die gratis huis-aan-huis worden verspreid zonder vermelding van adres (of postbus) en woonplaats van de ontvanger”.  
In reactie op de onderhavige klacht heeft verweerder gemotiveerd weersproken dat er in dit geval sprake is geweest van het huis-aan-huis verspreiden van reclamedrukwerk; hij heeft meegedeeld dat hij nooit ongevraagd reclamefolders bezorgt, maar dat zijn folders wel in verzorgingshuizen, kerken en supermarkten liggen, op hiervoor ingerichte plaatsen.
 
3.
De voorzitter stelt vast dat onduidelijk is door wie en/of in wiens opdracht de bewuste folder in klagers brievenbus is gedeponeerd. In elk geval is, uitgaande van hetgeen partijen naar voren hebben gebracht, niet voldoende aannemelijk geworden dat er in dit geval sprake is van reclamedrukwerk dat huis-aan-huis is verspreid als bedoeld in de Code VOR. Gelet hierop is de Code VOR, meer in het bijzonder artikel 3.1 daarvan, in dit geval niet van toepassing en wordt als volgt beslist.  

 

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.  

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken