a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Overige (geen passende categorie)

Dossiernr:

2024/00220

Datum:

18-06-2024

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Overige (geen passende categorie)

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie van Tolo Trading op Marktplaats voor een partij ‘Douglas Zweeds Rabat’-planken. Bij de aangeboden prijs staat een bedrag van 2,50 euro. Onderaan in de beschrijving van het product staat dat de prijs per vierkante meter en exclusief btw is.

 

Samenvatting van de klacht

Volgens klager worden op Marktplaats steeds vaker producten aangeboden voor een prijs exclusief btw. Deze advertenties zijn mede gericht op particulieren. Klager heeft dit gemeld bij adverteerder. In de beschrijving bij de advertentie is toegevoegd dat de prijs exclusief btw is, maar er zou helemaal niet mogen worden geadverteerd met een prijs zonder btw. 

 

Samenvatting van het verweer

De partijen en pakprijzen worden aangeboden aan zzp’ers. Adverteerder heeft geen fysieke winkel of webshop, maar alleen een afhaalmagazijn. Adverteerder maakt alleen business-to-business-reclame. Particulieren mogen reageren op een advertentie, maar moeten zich er dan van bewust zijn dat de prijzen exclusief btw zijn. Dit wordt ook duidelijk aangegeven in de advertentie.

 

Het oordeel van de voorzitter

Uit artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting 1968 volgt dat het voor een ondernemer verboden is om goederen en diensten aan particulieren aan te bieden “tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen”. Nu adverteerder zijn producten aanbiedt op Marktplaats is naar het oordeel van de voorzitter niet alleen maar sprake van het aanbieden van producten aan zakelijke afnemers, maar ook aan particulieren. Op Marktplaats zijn immers zowel zakelijke afnemers als consumenten actief als kopers. Niet in geschil is dat de prijs die wordt genoemd in de uiting exclusief btw is. Hiermee heeft adverteerder in strijd gehandeld met artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting 1968 en daarmee in strijd gehandeld met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (hierna: NRC). De wettelijke bepaling beoogt verwarring te voorkomen bij consumenten. Daarom dient adverteerder, hoewel hij zich naar eigen zeggen richt op zakelijke klanten, in de advertenties op Marktplaats de prijs inclusief btw te vermelden. Dat de consument door de mededeling “ex. btw”, die onderaan de beschrijving van het product staat, zou kunnen afleiden dat hij bij de prijs nog btw dient op te tellen, doet hier niet aan af, omdat met die enkele mededeling niet wordt voldaan aan het bepaalde in artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting 1968.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande, acht de voorzitter de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 2 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken